35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 16:31 Svijet - Kršenje ljudskih prava

SAD stavile 33 kineske kompanije na crnu listu

SAD stavile 33 kineske kompanije na crnu listu
Donald Trump / Vijesti.ba
Ministarstvo trgovine SAD saopćilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku crnu listu zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti za američku nacionalnu sigurnost koji uključuju oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Prema Reutersu, crna lista najnoviji je napor Trumpove administracije da napadne kompanije koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu.

Odjeljenje za trgovinu saopćilo je da sankcioniše devet kompanija i institucija na osnovu toga što su “saučesnici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura” i drugih.

Odjeljenje za trgovinu je takođe dodalo 24 vladine i komercijalne organizacije na ekonomsku listu zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje može koristiti kineska vojska.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo