13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

23.05.2020 / 23:10 KORONAVIRUS - Poznata i cijena

Ako želite komercijalno testiranje na Covid-19 to možete u BiH uraditi samo u Mostaru i Banjoj Luci

Ako želite komercijalno testiranje na Covid-19 to možete u BiH uraditi samo u Mostaru i Banjoj Luci
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Građanima Bosne i Hercegovine konačno su dostupni komercijalni testovi na koronavirus u nekoliko javnih i privatnih ustanova. Iako će mnogi posegnuti za ovim testovima radi prelaska granice, vjerovatno im i neće trebati, čemu svjedoče najave iz Hrvatske.

Stranim državljanima prilikom ulaska u Hrvatsku neće trebati testovi kojim će dokazivati da su negativni na koronavirus, sudeći prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Osim toga, nije obavezna ni samoizolacija, već samo poštivanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što uključuje razmak minimalno 1,5 metara, izbjegavanje rukovanja, bliskog kontakta i slično.

Iz Evropske komisije nedavno su se oglasili kazavši da takozvani "korona pasoši" nisu pouzdan način da se dokaže nepostoijanje infekcije.

- Stručnjaci u zdravstvu kažu da ne postoji dokaz koji bi na siguran način potvrdio da li su ljudi zaraženi ili ne, odnosno jesu li se eventualno zarazili nakon testiranja. Zato testovi nisu dio naših peporuka - kazala je potpredsjednica Evropske komisije Margaret Vestager.

Među prvima koji su uveli komercijalno testiranje na koronavirus u našoj zemlji je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Ipak, iz ovog Instituta govore da bi se građani trebali raspitati prije nego posegnu za testovima koji koštaju 200 KM.

U Federaciji BiH moguće je doći do PCR testa na nekoliko klinika te u privatnim ustanovama. Sveučilišna klinička bolnica Mostar prije nekoliko dana omogućila je komercijalno testiranje osobama koje putuju u inozemstvo po cijeni od 215,20 KM.

Klinički centri u Sarajevu i Tuzli te u Kantonalnoj bolnici u Zenici i drugim gradovima još nisu počeli provoditi komercijalna testiranja.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo