4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

24.05.2020 / 21:16 KORONAVIRUS - Hrvatski naučnik

Lauc: Sladoled je opasniji od vakcinacije

Lauc: Sladoled je opasniji od vakcinacije
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
Potaknut rezultatima istraživanj HRejtinga koji je pokazao da se 40 posto građana Hrvatske ne želi vakcinisati protiv koronavirusa ako se vakcina osmisli, profesor i naučnik Gordan Lauc na svom Facebook profilu ustvrdio je da je sladoled opasniji od vakcinacije.

"Ako se u trenutku kada je planeta zaustavljena zbog toga što nemamo vakcinu protiv jednog virusa 40% ljudi u Hrvatskoj ne želi vakcinisati protiv tog istog virusa morate se zapitati kako je to uopće moguće... Očito je da smo kao društvo negdje pogriješili i da informacije komuniciramo na pogrešan način", započeo je objavu Lauc, prenosi N1.

"Kao sveučilišni profesor kojeg država plaća da obrazujem ljude osjećam obavezu pridonijeti ublažavanju tog problema pa ću u sljedećem periodu biti malo aktivniji na području edukacije o važnosti i rizicima vakcinacije.

Nažalost to će izazvati vrlo agresivu reakciju različitih antivakserskih skupina i lobija, tako da vas molim da ne čitate komentare na moje postove i ne pokušavate raspravljati s raznim lažnim računima, internet trolovima i agresivnim lobistima lažnih vijesti. To je potpuni gubitak vremena.

Bolje samo stavite "lajk" ili podijelite post, a ja ću te agresivne zločince naprosto blokirati da više ne zagađuju medijski prostor barem na mom FB zidu (oni koji tvrde da ne treba cijepiti djecu čine veliko zlo na globalnoj razini i stoga ih naprosto treba smatrati zločincima).

Za početak jedna vrlo jednostavna usporedba sladoleda i vakcine. Mnoge majke se boje vakcinisati svoje dijete, no vrlo su rijetke one koje mu se boje kupiti sladoled. Sladoled je zapravo puno opasniji od vakcine, jer je broj trovanja Salmonelom i komplikacija usljed tog trovanja daleko veći nego što je to kod vakcinacije.

Niko vam ne može niti neće garantirati da su vakcine potpuno sigurne i da su potpuno učinkovite. Potpune garancije ne postoje ni za što, pa niti za to da će sutra ujutro izaći sunce. Život je rizik i stalno moramo preuzimati odgovornost za svoje postupke.

Kupujući djetetu sladoled podvrgavamo ga puno većem riziku no kod vakcinacije, a korist od tog sladoleda je neuporedivo manja. Isto tako, onaj tko nam je prodao sladoled, na tom jednom sladoledu zarađuje više nego što onaj tko je proizveo vakcinu zarađuje na toj jednoj dozi vakcine...

P.S. sva moja djeca su uredno vakcinisana, a i ja se osobno redovito vakcinišem protiv gripe. Kada bude odobrena vakcina protiv COVID-19, vakcinisat ću se i protiv njega", napisao je Lauc.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo