17°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

25.05.2020 / 10:35 BiH - Odana pošta

Dan šehida u Mostaru: Žrtvovali su se za temelje slobodne i nezavisne BiH

Dan šehida u Mostaru: Žrtvovali su se za temelje slobodne i nezavisne BiH
Foto: Vijesti.ba
U tradiciji Bošnjaka obilasci mezarja vijekovima imaju posebnu važnost, a učenje pred duša umrlih, sjećanje na njih i dova za njihove duše, posebno su naglašeni u mubarek danima, kazao je tokom obilježavanja Dana šehida u Mostaru, muftija Salem ef. Dedović.

Danas je tradicionalno odana pošta šehidima palim za slobodu domovine na svim mezarjima, uz hatma dovu i polaganje cvijeća.

- Drugog dana ramazanskog Bajrama dolazi se u tišini, dostojanstveno i smireno kako propis naše vjere i nalaže. Druga dimenzija važna za naš kontekst, jeste naglašena važnost vremena, uloge i poruke koja nas obavezuje. Obavezuje i današnju generaciju, učeći iz žrtve koju su časni, čestiti i plemeniti ljudi podnijeli i ugradili u temelje slobodne i nezavisne države BiH, istaknuo je muftija Dedović.

Istakao je i važnost tradicije i čuvanja uspomena. Dodao je i kako je sretan jer su građani došli na mezarja pokazati obzir, obavezu i dostojanstvo, te sačuvati kontinuitet Dana šehida i učenja dove, bez obzira na restrikicije uslijed pandemije koronavirusa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo