24°C
Mostar 30°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

25.05.2020 / 13:35 Svijet - U narednim sedmicama

EU će uživo, bez videokonferencija, održati samit radi pregovora o budžetu

EU će uživo, bez videokonferencija, održati samit radi pregovora o budžetu
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Čelnici država članica EU mogli bi održati prvi samit "licem u lice" u narednim sedmicama kako bi raspravljali o narednom zajedničkom budžetu bloka i s njim povezanim fondom za oporavak od koronavirusa, nakon ukidanja restriktivnih mjera ...

... uvedenih kako bi se suzbila pandemija, saopćili su diplomati i zvaničnici.

Evropska unija nastojala je da održi videokonferencije otkako je uvela postepene restriktivne mjere u martu u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, koji je razorio evropsku ekonomiju i prekinuo  redovne skupove nacionalnih čelnika bloka.

Nekolicina zvaničnika u sjedištu EU u Bruxellesu smatra, ipak, da se intenzivno cjenkanje uobičajeno za pregovore o budžetu EU, može obaviti putem Webexa, iako je većina država članica EU  ublažila restriktivne mjere nakon što su stope zaraze opale.

- Fond za budžet i ekonomski oporavak ne može se usuglasiti dok ne bude fizičkog prisustva na samitu. Ja se nisam sastao s bilo kim ko misli da je to moguće ostvariti putem videokonferencije - izjavio je visoki diplomat EU.

Tehnička pitanja, problemi s prevodom i manje personalna priroda videokonferencije otežavaju čelnicima EU da ponovo stvore atmosferu svojih cjelovečernjih samita, karakterističnih za njihove sastanke u Bruxellesu na kojima raspravljaju o zajedničkoj politici bloka.

Izvršni organ EU, Evropska komisija, u srijedu će predložiti nacrt budžeta 27-članog bloka, poznatog kao Multinacionalni finansijski okvir, vrijednog oko trilion (hiljadu milijardi) eura, i uz njega pridruženi fond za ekonomski oporavak.

Nacionalne prijestonice EU potom će početi s cjenkanjima oko dobijanja povlastica nakon što su Francuska i Njemačka zajednički podržale rapoređivanje 500 milijardi eura kroz novi fond koji bi ponovo pokrenuo ekonomski rast.

Austrija, Švedska, Danska i Nizozemska izrazile su protivljenje francusko-njemačkom planu, insistirajući da pomoć bude u formi otplativih kredita umjesto grantova.

Siromašnije istočne članice EU upozorile su da će velikodušna razvojna pomoć koju primaju biti ugrožena svakim novim donacijama zemljama najteže pogođenim pandemijom, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo