4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.05.2020 / 20:50 BiH - Otkrivamo

Zbog spore istrage Novalić na udaru, cilj HDZ-a preuzimanje Vlade i 'mostarizacija' Federacije

Zbog spore istrage Novalić na udaru, cilj HDZ-a preuzimanje Vlade i 'mostarizacija' Federacije
Foto: FENA - Vijesti.ba

Istražni organi morali bi što prije riješiti slučaj kriminalnih nabavki respiratora iz Kine, jer se u sjeni toka istrage odvija pravi politički udar HDZ-a BiH na Vladu Federacije BiH.

Afera je od početka imala i političke primjese, a posljednjih je dana taj aspekt dodatno pojačan. Da cijeli slučaj ima elemente organiziranog kriminala prvi je izgovorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović i to dva dana nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo cijeli slučaj. U toj navodnoj organizaciji, jasno je, Čović ne vidi bilo kakvu ulogu zapovijednice Kriznog štaba FBiH Jelke Milićević. Upravo je Čović prije nekoliko dana ustvrdio da je u aferu upleteno isključivo (političko) Sarajevo.

Iz istupa premijera FBiH Fadila Novalića postalo je jasno da u postupku nabavke respiratora i druge medicinske opreme Vlada FBiH sve ponude proslijeđivala na službe nadležne za taj dio posla. U konkretnoj nabavci respiratora, ponude su na razmatranje i procjenu iz Vlade FBiH otišle na adresu Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji vodi Davor Pehar, također HDZ-ov kadar, pišu Vijesti.ba.

Ipak, fokus je usmjeren na Novalića, ne slučajno i ne samo zbog afere. Naime, postoji neskrivena namjera političkih krugova iz HDZ-a da Novalić više ne bude na čelu Vlade FBiH. Zaustavljanje pljačke u Aluminiju, insistiranje na oporezivanju kladionica i brojne druge aktivnosti Vlade FBiH u prethodnom periodu, koje nisu po volji HDZ-a, nisu oprošteni premijeru Novaliću. A iza namjere stoji i konkretna korist.

Novalić je posljednja smetnja koja stoji između HDZ-a i preuzimanja kormila Vlade Federacije BiH, a kasnije i "mostarizacije" cijele Federacije. U tom bi slučaju, nadaju se u HDZ-u, Vladu FBiH vodila upravo Jelka Milićević. Marinko Čavara, HDZ-ov predsjednik FBiH bi u nedogled mogao blokirati izbor novog premijera, kao što već dvije godine blokira formiranje nove vlasti.

Ukoliko se ipak Novalića ni na koji način ne uspije diskreditirati i povezati sa aferom "respiratori", HDZ ozbiljno računa sa pritiskom dijela javnosti iz Sarajeva koja će od premijera FBiH tražiti ostavku iz "moralnih razloga" i po takozvanoj komandnoj odgovornosti. Ali, i u tom slučaju pucaju u prazno. Jer nerealno je očekivati da premijer kontroliše rad desetina institucija, agencija i drugih ugovornih organa koji su vršili nabavke u vrijeme epidemije. A ako ovom konkretnom slučaju ima odgovornosti, osim kod Fahrudina Solaka treba je tražiti kod Jelke Milićević koja je na čelu Kriznog štaba i Davora Pehara koji vodi Zavod za javno zdravstvo, pišu Vijesti.ba.

Zato je od izuzetne važnosti da istražni organi ovog puta urade efikasan i zakonit posao, te što prije razriješe sve dileme u bh. javnosti jasnim imenovanjem odgovornih lica u ovoj užasnoj aferi. Oni se moraju držati slova zakona, slušati samo svoju savjest, a nikako političke centre moći koji imaju ambiciju da vode i usmjeravaju istragu. Da će ovaj put biti tako nadu ulijeva činjenica da je ovaj slučaj, kao niti jedan do sada, osvijetljen reflektorima javnosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo