12°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

25.05.2020 / 21:41 KORONAVIRUS - Dominic Cummings

Prvi savjetnik Borisa Johnsona prekršio pravila karantene, ne želi dati ostavku

Prvi savjetnik Borisa Johnsona prekršio pravila karantene, ne želi dati ostavku
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Dominic Cummings, najbliži savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, danas je kazao da nije ponudio ostavku zbog bure koju je izazvao odlukom da za vrijeme karantene zbog covida-19 ode 400 kilometara iz Londona do vikendice u sjevernoj Engleskoj.

"Ne, nisam ponudio ostavku, nisam to razmatrao", rekao je Cummings, braneći pred novinarima svoju odluku da napusti London tijekom mjera izolacije.

Cummings je čvrsto uvjeren da je bio razuman te da nije prekršio mjere ograničenja kretanja.

"Učinio sam što sam mislio da je dobro. Mislim da sam se razborito ponašao", dodao je.

"Izvanredna situacija"

Premijer Johnson brani Cummingsa, rekavši da je ponašanje njegovog savjetnika bilo "razborito, zakonito i s integritetom" kad se odlučio na put od 400 kilometara od Londona do Durhama sa suprugom i sinom.

Naime, Cummings je vozio svog četverogodišnjeg sina koji je imao simptome covida-19 svojim rođacima jer, u slučaju da se razbole i on i supruga, za sina u Londonu nije mogao organizirati adekvatnu skrb. Bila je to, kako je kazao, "izvanredna situacija". Njegova obitelj živi u izoliranoj ladanjskoj kući na očevoj farmi.

Iako nije ponudio ostavku, taj 48-godišnjak je i dalje, usprkos današnjoj izjavi, pod salvom kritika. Njegov bi odlazak bio veliki gubitak za Johnsona.

Cummings je glavni arhitekt uspješnog referenduma 2016. na kojem se većina Britanaca odlučila za izlazak iz Europske unije.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo