6°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

25.05.2020 / 22:12 BiH - Komesarka za ljudska prava VE

Mijatović: Pravda u regionu ometena nedostatkom političke volje

Mijatović: Pravda u regionu ometena nedostatkom političke volje
Foto: Vijesti.ba

Povodom 25. godišnjice zločina na Tuzlanskoj kapiji, gdje je Vojska Republike Srpske granatom ubila 71 osobu i ranila više od 130, oglasila se i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope.

Mijatović je rekla da pred sud još nisu izvedeni svi odgovorni za taj masakr i da se oni, poput mnogih drugih ratnih zločinaca u regionu, „kriju iza odbijanja nekih država da izruče svoje državljane optužene za ratne zločine ili da sarađuju na druge načine“.

- Danas obilježavamo 25 godišnjicu masakra u Tuzli, gdje je granata koju je ispalila Vojska Republike Srpske ubila 71 ljudi i povrijedila njih više od 130. Važno je evocirati uspomene na žrtve i preživjele tog užasnog zločina i prisjetiti se patnje njihovih porodica. Međutim, komemoracija nije dovoljna. Oni zaslužuju pravdu. Nažalost, pravda je u regionu još uvijek ometena nedostatkom političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za ratne zločine, te povećanim naporima na potkopavanju postignutih rezultata do sada. Poricanje ratnih zločina, falsificiranje činjenica koje je utvrdio ICTY i slavljenje ratnih zločinca postale su ozbiljne prepreke ovoj borbe. Četvrt stoljeća nakon masakra u Tuzli nije sudilo svim odgovornim osobama. Kao i mnogi drugi ratni zločinci u regionu, oni se kriju iza odbijanja nekih zemalja da izruče svoje državljane koji su optuženi za ratne zločine, ili da sarađuju na druge načine - naglasila je MIjatović.

Ona je naglasila da je najokrutniji slučaj Novaka Đukića.

- Sud Bosne i Hercegovine ga je osudio za naređenje napada u Tuzli, a koji je, pet godina nakon presude, i dalje slobodan u Srbiji jer presuda protiv njega još uvijek nije izvršena. Ovo je šamar žrtvama masakra u Tuzli i javno nepoštovanje Srbije njenih međunarodnih obaveza za poštivanje ljudska prava. Vrijeme je da zemlje u regionu depolitiziraju ratne zločine i obrate više pažnje na potrebe preživjelih i porodica žrtava. Osiguranje pravde za prethodne zločine mora biti jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu - kazala je Dunja Mijatović.




(Vijesti.ba )

Izdvajamo