0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -1°C

26.05.2020 / 22:14 KORONAVIRUS - Francuski predsjednik

Macron najavio osam milijardi eura podrške automobilskoj industriji

Macron najavio osam milijardi eura podrške automobilskoj industriji
Emmanuel Macron / Vijesti.ba
Francuski predsjednik predstavio je u utorak "povijesni plan" vrijedan više od osam milijarda eura za automobilsku industriju pogođenu krizom koronavirusa i za njezinu modernizaciju kako bi Francuska postala prvak električnih automobila.

"Država će uložiti nešto više od 8 milijarda eura pomoći automobilskom sektoru", izjavio je Emmanuel Macron tijekom posjeta tvornici opreme Valeo u mjestu Étaples.

"Cilj nam je učiniti Francusku prvom državom koja proizvodi čista vozila u Europi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milijun električnih i hibridnih vozila", dodao je, prenosi Hina.

Prodaja pala tijekom krize

Za povećanje prodaje koja je pala tijekom krize Macron je najavio povišenja ekološkog bonusa na 7000 eura za kupovinu električnog automobila za privatne osobe i na 5000 eura za tvrtke, kao i bonus od 2000 eura za hibridna vozila.

Predviđeno je i povišenje bonusa kod kupovine električnog auta po načelu staro za novo.

"Radi se o planu obrane radnih mjesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj povijesti. To je plan neovisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se planu budućnosti automobila 21. stoljeća", rekao je francuski predsjednik.  

Precizirao je da francusko-njemački plan obnove od oko 500 milijarda eura, koji je predstavio prošlog tjedna s Angelom Merkel, treba podržati najugroženije sektore, poput automobilskog.

Macron je od Renaulta tražio jamstva za budućnost zaposlenika u dvije tvornice na sjeveru zemlje, u Maubeugeu i u Douaiu, gdje raste zabrinutost.

Upozorio je da zajam od 5 milijardi koji je država obećala Renaultu neće moći biti odobren prije završetka pregovora koji će početi u ponedjeljak, uz sudjelovanje ministra gospodarstva Brune Le Mairea.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo