12°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

27.05.2020 / 08:03 KORONAVIRUS - Do 29.juna

Njemačka produžila osnovne restrikcije zbog koronavirusa

Njemačka produžila osnovne restrikcije zbog koronavirusa
Foto: AFP / Vijesti.ba
Njemačka je do 29.juna produžila osnovne restrikcije vezane uz spriječavanje širenja koronavirusa, objavila je u utorak vlada Angele Merkel.

Na javnim mjestima moći će se sastati do deset osoba, ili dvije obitelji, odlučila je vlada i 16 saveznih država koje preporučuju "kontakte sa što manjim brojem ljudi".

Oni pozivaju i na "susrete vani, gdje je opasnost zaraze puno manja", dodala je savezna vlada u priopćenju.

Za sastanke u zatvorenim prostorima moraju se primjenjivati higijenska pravila i razmak među osobama. Broj osoba treba se odrediti prema mogućnosti poštivanja razmaka i dovoljne ventilacije, preporučuju oni.

Te će se odredbe zasad primjenjivati do 29. lipnja. Savjetuje se razmak od najmanje 1,5 metra između osoba.

Vlada i savezne države upozoravaju da bi nova ograničenja mogla biti uvedena ukoliko dinamika zaraza bude to zahtijevala, prenosi Hina.

Tirinška i Saska bile su najavile da žele početkom lipnja ukinuti većinu ograničenja, čime su izazvale kritike iz ostalih dijelova zemlje koji strahuju od drugog vala.

U utorak je Njemačka zabilježila 179.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom (+432 u 24 sata) i 8.302 umrlih (+45), prema podacima instituta Robert Koch.

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnim razinama dolazilo do naglog izbijanja zaraze.

U Frankfurtu se 107 osoba zarazilo na jednoj misi a u Donjoj Saskoj je protiv vlasnika jednog restorana u kojem se zarazilo 14 osoba, pokrenut prekršajni postupak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo