4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.05.2020 / 14:55 Auto - Proizvođači automobila

Renault, Nissan i Mitsubishi mijenjaju partnerstvo kako bi opstali

Renault, Nissan i Mitsubishi mijenjaju partnerstvo kako bi opstali
Foto: AFP / Vijesti.ba
Proizvođači automobila Renault, Nissan Motor i Mitsubishi odlučili su raspodijeliti proizvodnju po regijama i tipovima vozila kako bi smanjili troškove i lakše prebrodili krizu koju je prouzročila pandemija korona virusa.

Tri automobilske kompanije pokušavaju stabilizirati poslovanje u vrijeme pandemije koja ih je zatekla u pregovorima o promjeni okvira saradnje nakon hapšenja bivšeg predsjednika i glavnog arhitekta Carlosa Ghosna 2018. godine.

Cilj im je smanjiti troškove raspodjelom proizvodnje po geografskom i hijerarhijskom principu, prema kojem će u svakoj regiji jedna od tri kompanije upravljati upravljati proizvodnjom određenog tipa vozila a druge će joj biti podređene.

Nissan će tako igrati glavnu ulogu u Japanu, Kini i Sjevernoj Americi, Renault u Europi, Rusiji, Južnoj Americi i sjevernoj Africi a Mitsubishi u jugoistočnoj Aziji i Oceaniji.

U zajedničkom saopćenju navode da do 2025. namjeravaju na tom principu organizirati gotovo polovinu proizvodnje koja bi im trebala omogućiti smanjenje ulaganja po modelu do 40 posto.

Izvršni direktori rekli su da će biti više usmjereni na učinkovitu proizvodnju modela nego na količinu i očekuju da će se do 2025. broj proizvedenih vozila smanjiti za 20 posto.

Novi način rada trebao bi po riječima Renaultovog predsjednika Jeana-Dominiquea Senarda donijeti uštede do 20 posto na područjima poput dijeljenja tehnologije, prenosi Hina.

Pariz potiče 'zelene' promjene

Renault je posebno teško pogođen pandemijom korona virusa i trenutno čeka odluku francuske vlade o pet milijardi eura pomoći. Vlada je vlasnik 15 posto udjela u kompaniji a želi sačuvati što više radnih mjesta i vratiti proizvodnju.

Ministar finacija Bruno Le Maire upozorio je nedavno da bi Renault mogao propasti ako ne dobije državnu pomoć. Upozorio je ipak da se proizvođači automobila moraju prilagoditi novim prilikama i okrenuti se proizvodnji električnih i hibridnih automobila.

'Čista' vozila istaknuo je i predsjednik Emmanuel Macron u jučerašnjoj najavi osam milijardi eura pomoći koja bi Francuskoj trebala osigurati poziciju vodećeg europskog proizvođača čistih vozila u Europi. Macron je ujedno pozvao kompanije da proizvode u matičnoj zemlji.

Pariški list Le Figaro objavio je pak jučer da Renault do 2024. namjerava ukinuti 5.000 radnih mjesta. Kompanija ipak ne planira dijeliti otkaze veće neće tražiti zamjenu za radnike koji odu u mirovinu, piše list.

U Renaultu nisu željeli odgovoriti na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo