17°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

28.05.2020 / 22:06 Svijet - Zbog smrti muškarca

Siloviti protesti potresaju Minneapolis drugi dan zaredom

Siloviti protesti potresaju Minneapolis drugi dan zaredom
Foto: AFP / Vijesti.ba
Nasilni protesti zbog smrti jednog crnca tokom policijskog hapšenja potresaju američki grad Minneapolis već dva dana. Gnjevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja.

Gradonačelnik jacob Frey je zatražiio od guvernera države Minnesote da pošalje vojne trupe - Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli u srijedu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Georgea Floyda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac koljenima pritiskuje vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Floyd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomjera.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Tvwiteru: "Molim te Minneapolise ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije".

Protesti su se proširili i na druge američke gradove. U Californiji su stotine ljudi u protestu zbog Floydove smrti blokiralie autoput, u Los Angelesu su razbijali prozore policijskih vozila.

Policija u Memphisu je blokirala glavni put kada se rasno mješovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Minneapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih,tokom protesta, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Niko nije povrijeđen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i preduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su juče popodne počeli da se okupljaju blizu policijske stanice u južnom dijelu grada gde je 46-ogodišnji Floyd umro u ponedjeljak pošto ga je policija hapsila ispred jedne radnje nakon dojave da je platio falsifikovanom novčanicom, prenosi Beta.

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Minneapolisu saopštil su danas da sprovode veliku krivičnu istragu Floydove smrti i da im je taj slučaj prioritet.

Predsednik Donald Trump je u srijedu na Twitteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza.

FBI je već ranije objavio da će istražiti da li su Floydova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Floydu i još troje su u utorak otpušteni, a juče je gradonačelnik zatražio krivični postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minnesote Tima Walza da aktivira Nacionalnu gardu, potvrdio je danas jedan portparol. Guverner je juče u Twitter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje prestavlja "izuzeteno opasnu sitauciju" i pozvao ljude da se raziđu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo