5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

29.05.2020 / 09:12 BiH - Uoči 31. maja

Na redu je odabir lokacije spomenika za 102 ubijene djece

Na redu je odabir lokacije spomenika za 102 ubijene djece
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Dan bijelih traka u Prijedoru i ove godine će biti obilježen mirnom šetnjom glavnom ulicom sa bijelom trakom oko ruke, najavljeno je iz Inicijative „Jer me se tiče“.

Maske obavezne

- Naše zalaganje za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje napokon je dalo rezultat. Predstavnici lokalne vlasti su prihvatili zahtjev roditelja ubijene djece i na redu je odabir lokacije i idejnog rješenja za budući spomenik. To je početak ostvarenja jednog od prvih ciljeva kojeg je pred sebe postavila građanska Inicijativa „Jer me se tiče“, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su joj se priključili – najavljeno je iz Inicijative.

Okupljanje učesnika šetnje planirano je u nedjelju 31.maja u 12sati na početku pješačke zone u glavnoj prijedorskoj ulici.

-Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 pridržavat ćemo se mjera razmaka među učesnicima. Ukupan broj ljudi u povorci neće moći preći broj od 50 i prioritet će imati članovi porodica ubijene djece. Učesnici skupa bi trebalo na lijevu ruku da stave trake, a nije dozvoljeno isticanje drugih simbola, zastava i transparenata koji nisu prethodno dogovoreni sa organizatorima. Obaveza je da svi učesnici nose maske.

Cvijeće sa imenima 102 djece položit ćemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Ta lokacija je jedna od sedam predloženih za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Podršku roditeljima ubijene djece i organizaciju ovogodišnjeg Dana bijelih traka inicijativa „Jer me se tiče“ provodi u saradnji sa Centrom za mlade Kvart i Fondacijom za izgradnju kulture sjećanje iz Prijedora te Oštrom nulom iz Banja Luke – ističu iz Inicijative.

Memorijal na Skenderiji

Također, građani i građanke Sarajeva okupljeni u inicijativu „Jer me se tiče“ najavili su obilježavanje Dana bijelih traka i u glavnom gradu. Na Ajfelovom mostu na Skenderiji bit će postavljen privremeni memorijal sa imenima ubijene djece Prijedora. Okupljanje je u isto vrijeme, u nedjelju u podne.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31.maj 1992.godine kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Taj dan možete obilježiti tako što ćete na ruci nositi bijelu traku a na prozor ili balkon postavi bijelo platno. Unaprijed se ograđujemo od onih koji simbol bijelih traka upotrijebe za promociju političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanje mržnje.

-Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje – poručuju iz Inicijative „Jer me se tiče“.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo