3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

29.05.2020 / 10:41 Politika - “Kormilo“ kod Jelke

Potvrđuje se pisanje Vijesti.ba: HDZ preuzima Vladu FBiH

Potvrđuje se pisanje Vijesti.ba: HDZ preuzima Vladu FBiH
Foto: Vijesti.ba
Otkazana je za danas zakazana sjednica Vlade u Sarajevu, ali tokom dana će biti održana posebna telefonska sjednica na kojoj bi se trebala donijeti odluka o stavljanju van snage Odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće.

Indikativno, ukidanje stanja nesreće u FBiH zatražio je i na sjednici stranačkog Predsjedništva zaključio HDZ BiH prije dva dana.

Tako se danas ostvaruje ono o čemu su Vijesti.ba pisale prije četiri dana – HDZ BiH je krenuo u preuzimanje Vlade FBiH i 'mostarizacije' cijele Federacije. Nakon što je u prostorijama SIPA-e zadržan federalni premijer Fadil Novalić, otvoren je put da HDZ-ova ministrica financija i zamjenica premijera Jelka Milićević preuzme vođenje Vladom FBiH.

Milićević je od advokata premijera Novalića navodno zatražila da joj se dostavi pismena punomoć za vođenje sjednica Vlade FBiH. Zakon o Vlade FBiH u svom članu 10. predviđa da u odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima kad premijer nije u mogućnosti obavlja dužnost zamjenjuje ga jedan od zamjenika premijera koje on odredi. U slučaju da premijer nije u mogućnosti da odredi koji od zamjenika će ga mijenjati, kao i u slučaju upražnjavanja mjesta premijera, predsjednik Federacije BiH, u ovom slučaju HDZ-ov Marinko Čavara, određuje jednog od dva zamjenika koji će obavljati dužnost premijera.

Upravo smo na ovom portalu prije četiri dana pisali da se u HDZ-u spremaju da Vladu FBiH  vodi Milićević,  dok bi Čavara u nedogled mogao blokirati izbor novog premijera, kao što već dvije godine blokira formiranje nove vlasti. Na sve je, kako smo i predvidjeli, “nasjeo“ i dio javnosti koji je još jučer od premijera FBiH tražio ostavku iz "moralnih razloga" i po takozvanoj komandnoj odgovornosti, iako u tom lancu nije sam.

Javnost zato sada sa nestrpljenjem iščekuje da čuje na osnovu kojih i koliko čvrstih dokaza je zadržan i kompromitiran Novalić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo