9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.05.2020 / 13:04 Regija - Bivša kninska gradonačelnica

Uhapšena Josipa Rimac, kraljica HDZ-a

Uhapšena Josipa Rimac, kraljica HDZ-a
Foto: FAH / Vijesti.ba
Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, uhićena je danas u sklopu velike akcije u Hrvatskim šumama.

Upitna je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Podsjetimo, mediji su jutros izvijestili kako je zbog gospodarskih malverzacija uhićen i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, ali i da policija provodi radnje prema većem broju osoba.

Tko je Josipa Rimac?

Josipa Rimac, rođena Čulina, 25. veljače je napunila 40 godina. Rimac su tijekom izbora 2015. godine nazivali "kraljicom HDZ-a" i najmoćnijom ženom stranke Tomislava Karamarka.

U HDZ se Rimac učlanila već kao 16-godišnjakinja, čim se nakon pada tzv. Republike Srpske Krajine vratila u Knin. Ponosno ističe da je u HDZ učlanjena čitava njena obitelj, a i ona bi se vrlo rado bila učlanila i prije 16. godine, samo da je to bilo moguće.

Njen uspon započeo je u Crvenom križu u Kninu, u kojem se zaposlila 1998. godine. Dvije godine kasnije, kao 20-godišnjakinja, postaje ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Knin, ujedno i najmlađa ravnateljica u povijesti hrvatskog ogranka te organizacije. Na toj poziciji pet godina je skupljala iskustvo, prije nego ju je HDZ odlučio prvi put kandidirati za gradonačelnicu.

Iste te 2005. godine, kada je postala najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj, Rimac je postala i ravnateljica Crvenog križa za Šibensko-kninsku županiju. Angažman u Crvenom križu nikad nije napustila pa je danas potpredsjednica te organizacije. Drugi potpredsjednik je Nikica Valentić, bivši HDZ-ov premijer, a i ostatak vrhuške Hrvatskog crvenog križa blizak je HDZ-u. Očito je da je Rimac dobro znala izabrati gdje će započeti svoj politički put.

Penjanje po stranačkim ljestvama

S godinama se Rimac postepeno uspinjala po HDZ-ovoj stranačkoj ljestvici. U gradski odbor HDZ-a u Kninu ušla je 2003. godine, a tri godine kasnije, nakon što je uspješno odradila prvu kampanju za gradonačelnicu, postaje i predsjednica tog odbora. U županijski odbor ušla je 2005. godine, da bi 2008. postala članica predsjedništva, a 2012. potpredsjednica HDZ-ove organizacije u Šibensko-kninskoj županiji. Iste te 2012. godine ušla je i u predsjedništvo stranke koju je do tada vodila bivša premijerka Jadranka Kosor

Upravo zahvaljujući Rimac Kosor je godinu ranije postala i počasna građanka Knina, ali ta je ljubav brzo pukla. S bivšom premijerkom Rimac se zakačila kada je pozvala Severinu da pjeva na obljetnici Oluje, što se tadašnjoj stranačkoj šefici nije nimalo svidjelo. Prvom prilikom je Rimac iskoristila šansu da uskoči u Karamarkov tabor, a nešto kasnije bila je i među onima koji su glasali da se Kosor izbaci iz HDZ-a.

Paralelno s političkom karijerom Rimac je radila i na svom obrazovanju. Nakon što je završila srednju ekonomsku školu u Kninu, upisala je ekonomiju na Veleučilištu u Splitu, a zatim i poslovnu ekonomiju na Visokoj poslovnoj školi Libertas Zagreb. Godine 2013. diplomirala je na privatnom veleučilištu VERN, gdje je stekla zvanje stručne specijalistice turističkog menadžmenta.

Kninu ostavila crkvu, Tuđmana i muzej Oluje

Rimac voli reći da je politički uspon zaslužila svojim rezultatima, da je u njenim mandatima Knin preporođen. Konkurencija iz SDP-a na to joj odgovara da je preuzela gradsku blagajnu s 2,5 milijuna kuna plusa, a iza sebe ostavila dubioze od 8,5 milijuna kuna. Činjenica je da iza Rimac u Kninu, jednom od najsiromašnijih i najdepresivnijih gradova u Hrvatskoj, ostaje malo što osim grandiozne crkve, najveće i najskuplje u državi, te muzeja Oluje i kipa Franje Tuđmana, čiju je sliku držala na istaknutom mjestu u svom uredu.

Prekretnica u karijeri Josipe Rimac, zbog koje gotovo čitava nacija danas zna njeno ime, nije se, naime, dogodila slučajno. Nova zvijezda HDZ-a rođena je tek nakon unutarstranačkih izbora na kojima su stranku preuzeli Tomislav Karamarko i Milijan Vaso Brkić.

Rimac je, uz Vasu Brkića, bila HDZ-ova glavna operativka. U Zagrebu je ispijala kave s Ivanom Turudićem pa objašnjavala da se radi samo o prijateljskom susretu, dok je Zdravko Mamić pred lokalne izbore 2013. obećavao da će Kninu pokloniti milijun kuna ukoliko Rimac dobije i treći mandat gradonačelnice.

Konačni pad

Za vrijeme izbora 2015. godine postaje direktorica predizborne kampanje HDZ-a i to kao osoba od najvećeg povjerenja Tomislava Karamarka. Zbog toga je odstupila s mjesta gradonačelnice Knina, a na njeno mjesto došao je Nikola Blažević. Bila je tada izabrana kao zastupnica. Nakon pada Tomislava Karamarka, odnosno propasti vlade Tihomira Oreškovića, počinje i konačni pad Josipe Rimac.

Prvo je odlukom Županijskog odbora HDZ-a izbačena kao kandidat HDZ-a u devetoj izbornoj jedinici na izvanrednim parlamentarnim izborima. Nije pomoglo što je tada 2016. godine najavljivala obračun sa stranačkim kolegama, a ni činjenica da ju je taman negdje u to vrijeme Uskok zbog nedostatka dokaza prestao istraživati u slučaju nezakonitog stjecanja stana u Kninu. Rimac je bila uvjerena kako će se vratiti u politički ring preko lokalnih izbora  u Kninu, no bio je to pravi potop.

Izgubila je izbore od nezavisnog Marka Jelića u drugom krugu izbora za gradonačelnika. No Andrej Plenković, šef HDZ-a, nije ju zaboravio već ju je postavio kao državnu tajnicu u Ministarstvu uprave gdje je tada stolovao Lovro Kuščević.

Nedavno je Vrhovni sud presudio da nije bila u sukobu interesa te da nije prekršila zakon kada je u svojoj imovinskoj kartici u siječnju 2016. godine prijavila da je njen suprug vlasnik kuće, a ne tri stana koji se nalaze u toj kući. Zanimljivo je i kako je završio Uskočki slučaj, a vezano za taj stan. Sudili su Anna Mariji Radić bivšoj ravnateljici Ministarstva regionalnog razvoja da je omogućila suprugu Josipe Rimac da nezakonito dođe do stana. Sud je proglasilo Radić krivom zbog zlouporabe položaja i ovlasti, kažnjena je radom za opće dobro te državi mora vratiti i 550 tisuća kuna s kamatama, koliko je vrijedio stan što ga je nezakonito dodijelila Danijelu Rimcu, suprugu Josipe Rimac. Ovaj predmet još nije završen jer je uložena žalba. Nakon prvostupanjske presude Josipa Rimac tvrdila je kako je "čista kao suza".

Prozivanja zbog imovine

Među stanovnicima Knina dugo već kruži priča da je Rimac gradonačelničke mandate iskoristila da materijalno osigura sebe i svoju obitelj. O tome se, međutim, malo tko usuđuje otvoreno govoriti, s obzirom na to da se Rimac percipira kao moćnu političarku koja uvijek može računati i na zaštitu šefa HDZ-a.

O navodnoj imovini koju je Rimac stekla tijekom gradonačelničke karijere izvještavali su novinari lokalnog portala Feral.com.hr, koji su Rimac optužili da je političku karijeru iskoristila da cijelu užu obitelj zaposli na dobrim radnim mjestima i riješi im stambeno pitanje.

(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo