0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

29.05.2020 / 19:45 Svijet - 18 pritužbi

Uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su priveli Georgea Floyda

Uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su priveli Georgea Floyda
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Uhapšen je jedan od četvorice policajaca koji su sudjelovali pri hapšenju Georga Floyda, koji je nedugo zatim izgubio život.

 

 

Derek Chavuin priveden je u petak u Minnesoti, objavio je Star Tribune, najtiražnija novina Minnesote. Još nema informacija o tome što mu se stavlja na teret.

Derek Chauvin, sada već bivši policajac, odgovoran za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, imao je 18 prijava koje su protiv njega podnesene, javila je policijska uprava u Minneapolisu, a prenio CNN.

Ne zna se na što su se odnosile pritužbe, a sama uprava nije pružila dodatne detalje.

Chauvin je otpušten zajedno s još tri policajca koji su bili prisutni. Podsjetimo, George Floyd je umro u ponedjeljak. Njegov susret s policijom snimio je prolaznik. Na snimci je Floyd ležao licem na tlu, imao je lisice, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati. Cijelo to vrijeme policajac mu je vrat držao prikliješten koljenom. Sve je počelo tako što je zaposlenik trgovine pozvao policiju jer je Floyd navodno pokušao platiti lažnom novčanicom od 20 dolara.

I drugi policajac imao pritužbe

Ipak, Chauvin nije bio jedini policajac na mjestu događaja.

Jedan od njih je bio i Tou Thao protiv kojeg je podneseno šest pritužbi, a jedna je još uvijek otvorena.

2017. godine Lamar Ferguson pokrenuo je tužbu u kojoj je tvrdio kako su ga Thao i još jedan službenik podvrgli "okrutnoj i neobičnoj" kazni pri hapšenju u oktobru 2014. godine. Prema tužbi, navedeni policajci koristili su "nevjerojatnu silu, uključujući udarce, dok je Ferguson bio nesposoban obraniti se vezan lisicama". Kao rezultat, Ferguson je imao polomljene zube i teže ozljede, stoji u tužbi.

Grad Minneapolis platio je Fergusonu i njegovom odvjetniku 25 000 dolara kako bi se nagodili, piše CNN. Pet ih je zaključeno bez disciplinskih postupaka.

Druga dva službenika nisu imali pritužbi.





(Vijesti.ba / Hina)

 

Izdvajamo