8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

30.05.2020 / 23:48 KORONAVIRUS - Dnevni rekord

U Indiji u jednom danu koronom zaraženo skoro 8000 ljudi

U Indiji u jednom danu koronom zaraženo skoro 8000 ljudi
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Indija je danas izvijestila o rekordnom dnevnom porastu od 7964 novih slučajeva zaraze koronavirusom, zbog čega bi premijer Narendra Modi mogao produljiti nedavno ublažene mjere ograničenja kretanja i okupljanja i nakon 31. svibnja.

U otvorenom pismu u kojemu se osvrće na godinu dana svojega drugog mandata, Modi je pozvao građane da se pridržavaju pravila karantene da bi se suzbilo širenje pandemije jer je pred njima "duga borba".

"Naša je zemlja prepuna problema zbog velikog broja stanovnika i zbog ograničenih resursa", kazao je Modi, dodavši da su domaći zaposlenici i radnici migranti "pretrpjeli golemu patnju" zbog karantene.

U Indiji su dosad zabilježena 173.763 slučaja zaraze i 4971 smrtni slučaj, što je svrstava na deveto mjesto najugroženijih država u svijetu, prenosi hina.

Vrhunac epidemije još nije stigao

Premda je stopa smrtnosti u Indiji relativno niska, stručnjaci upozoravaju da vrhunac pandemije još nije dosegnut s obzirom na to da se broj novozaraženih kontinuirano povećava.

Ranije u subotu, državni zračni prijevoznik Air India je objavio da je prisiljen otkazati polijetanje zrakoplova prema Moskvi, kojim su kući trebali stići indijski državljani, jer je jedan član imao bio pozitivan na koronavirus.

Vlasti su zabrinute zbog širenja pandemije indijskim selima. Onamo se, naime, vraćaju milijuni radnika donedavno zaposlenih u urbanim sredinama, koji su u međuvremenu izgubili radna mjesta.

Aktivisti za ljudska prava i oporba kritizirali su Modijev pristup borbi s pandemijom, optužujući ga za uvođenje strogih mjera karantene, koje su tisuće siromašnih građana prisilile da se pješice ili prepunim autobusima i vlakovima vraćaju domovima u strahu od zaraze.

Više od stotinu radnika migranata poginulo je u nesrećama ili od gladi dok su se pokušavali vratiti u svoja sela, rekao je neimenovani dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo