15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

31.05.2020 / 01:30 BiH - Predmet "Respiratori"

Tužilaštvo se pozvalo na neimenovane svjedoke; Odbrana: Proces politički montiran

Tužilaštvo se pozvalo na neimenovane svjedoke; Odbrana: Proces politički montiran
Foto: Faktor.ba / Vijesti.ba
Ukoliko Sud BiH prihvati prijedlog Tužilaštva BiH da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću odredi jednomjesečni pritvor, u Federaciji BiH će doći do uznemirenja javnosti, ali ne na način na koji to tvrdi Tužilaštvo BiH, nego zbog posljedica ...

... koje takva odluka sa sobom nosi po cjelokupni život u ovom entitetu.

Rekao je ovo Nikica Gržić, jedan od advokata federalnog premijera Fadila Novalića na večerašnjem ročištu u Sudu BiH za određenje pritvora osumnjičenima u predmetu "Respiratori". Pored Novalića, u tom su predmetu za sada osumnjičeni još vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, prenosi Faktor.ba.

Gržić je obrazložio da bi, u slučaju određivanja pritvora Novaliću, došle u pitanje isplate penzija, invalidnina, servisiranje unutarnjeg i vanjskog duga FBiH, transferi nižim nivoima vlasti, te druge ključne odluke i finansijski transferi koji su ključni za svakodnevni život građana.

Naime, Tužilaštvo BiH razloge za zadržavanje premijera u pritvoru vide u tome da bi on, ali i druga dvojica osumnjičenih, mogli utjecati na svjedoke, ometati istragu i uništiti dokaze. S druge strane, odbrana tvrdi da je Tužilaštvo BiH za sve vrijeme trajanja istrage prikupilo gotovo svu dokumentaciju, izvršilo pretrese u ključnim institucijama, te saslušalo ključne svjedoke, tako da smatraju da zahtjev Tužilaštva BiH nije opravdan.

Vasvija Vidović, glavna braniteljica premijera Novalića, je kazala da bi Sud BiH eventualno mogao odrediti blaže mjere u smislu zabrane kretanja i sastajanja sa određenim osobama, ali, prema njenom sudu, čak i donošenje takve mjere ne bi bilo opravdano.

Tužilaštvo BiH je opširno izlagalo svoje zahtjeve za pritvor, kao i dokaze koje, prema njihovom mišljenju, ukazuju da je počinjeno krivično djelo u postupku nabavke respiratora za zdravstvene ustanove preko FUCZ-a. Međutim, odbrana tvrdi da niti jedan od njihovih navoda ne dokazuju apsolutno ništa od onoga što se premijeru i preostaloj dvojici osumnjičenih stavlja na teret, prenosi Faktor.

Tužilaštvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje nagrade, trgovinu utjecajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za krivotvorenje službene isprave.

Tužioci su u ovom slučaju, navodeći dokaze, premijera u više navrata tretirali kao individuu odgovornu za odluke Vlade FBiH, na šta je odbrana reagirala objašnjavajući i citirajući zakonske propise koji jasno kažu da premijer ne može imati individualnu odgovornost, s obzirom da Vlada FBiH donosi odluke kao kolektivni organ, a premijer kao ovlaštena osoba ih potpisuje, čak i onda kada na sjednicama ne glasa za usvajanje tih odluka.

Tužilaštvo BiH se u više navrata, objašnjavajući navodna krivična djela, pozivalo na neimenovane svjedoke koje su ispitali, na šta je reagirala advokatica Vidović, tvrdeći da u svojoj dugogodišnjoj advokatskoj karijeri prvi put svjedoči takvoj situaciji, da se svjedoci ne imenuju, te je ustvrdila da je to moguće isključivo u slučaju zaštićenih svjedoka, što ovdje nije slučaj.

Tokom obrazlaganja navodnog krivičnog djela, Tužilaštvo BiH nije do kraja razjasnilo šta je zapravo bio krajnji cilj osumnjičenih, koje oni smatraju za kriminalnu grupu, pa tako se nije moglo čuti ni kakvu su to konkretnu imovinsku korist navodno priskrbili udruživanjem i nabavkom respiratora, prenosi Faktor.

Odbrana je skrenula pažnju da novac koji je bio prebačen FUCZ-u ni u kom slučaju nije mogao biti prebačen bez saglasnosti ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, a što je Tužilaštvo BiH tokom cjelokupnog izlaganja propustilo spomenuti. Odbrana je također sugerirala da ova istraga ni na koji način ne tretira direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina, koji je, prema njihovom mišljenju, bio ključna osoba koja je u ime Agencije dala tumačenje na koji način se mogu vršiti ove nabavke. Tužioci su u jednom momentu samo spomenuli da je postojalo saopćenje, odnosno uputa Agencije, ali je tužioc Džermin Pašić rekao da on to ne želi posebno obrazlagati.

Osim toga, na početku svoga izlaganja advokatica Vidović je kazala da je Tužilaštvo BiH u ovom slučaju prekršilo zakon zadržavajući u pritvoru trojicu osumnjičenih na način da je istekao zakonski rok u kojem su im mogli zadržati, te da u okviru tog roka nisu uputili Sudu BiH zahtjev za određivanje pritvora. Naime, tužioci su još u prostorijama SIPA-e u četvrtak navečer ispitali osumnjičene i od tog momenta je počeo teći rok od 24 sata kojeg je Tužilaštvo BiH imalo na raspolaganju, a zahtjev je upućen tek u subotu popodne.

Budući da se Tužilaštvo BiH pozivalo na to da bi javnost mogla biti uznemirena ukoliko se osumnjičeni puste na slobodu, Vidović je upozorila da je takav zahtjev sa stanovišta ranije odluke Ustavnog suda BiH neprihvatljiv jer se time, između ostalog, sugerira da Tužilaštvo BiH nije u stanju da radi svoj posao neovisno od pritiska javnosti. Odbrana smatra da Tužilaštvo BiH manipulira tezom o narušavanju reda i mira u slučaju puštanja na slobodu osumnjičenih.

Advokat odbrane Muhidin Kapo je kazao da se u ovom predmetu radi o montiranom političkom procesu, te da je indikativno da se Tužilaštvo BiH nije bavilo ulogom ministrice finansija FBiH i komandantice Kriznog štaba civilne zaštite Jelke Milićević u procesu nabavki tokom pandemije, a i konkretno u donošenju odluke da se novac koji je korišten za nabavku respiratora prebaci FUCZ-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo