9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

31.05.2020 / 08:11 KORONAVIRUS - Razmak od dva metra

Od danas nošenje zaštitnih maski na otvorenom u FBiH nije obavezno

Od danas nošenje zaštitnih maski na otvorenom u FBiH nije obavezno
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Od danas se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a kojom nije obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom ukoliko se poštuje distanca od dva metra.

Maske su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru - samo sjedeća mjesta, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

U ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom (baštama i terasama) dozvoljena je upotreba i konzumiranje nargila, uz obaveznu promjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva.

Naredbom je zabranjen rad noćnim klubovima i diskotekama.

Dozvoljavaju se javna okupljanja na određenom prostoru i vremenu. Ovom odlukom dozvoljeno je okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenom.

Dozvoljen je rad svim poslovnim subjektima uz praćenje specifičnih preporuka rada kojima se reguliše sigurnost radnika i klijenata.

Sve zdravstvene ustanove, bez obzira na vlasništvo, obavezno se moraju pridržavati mjera prevencije i kontrole infekcija, uz praćenje svih mjera sigurnosti.

Omogućeno je održavanje sportskih takmičenja na otvorenom bez prisustva publike.

Svim štićenicima ustanova socijalne zaštite, kazneno-popravnih i staračkih domova omogućen je izlazak iz kruga ustanova uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Omogućava se premještanje osoba iz socijalnih ustanova te iz bolnica u socijalne ustanove uz kriterij da se u tim slučajevima takvim osobama određeni period mora osigurati samoizolacija.

I dalje je zabranjen rad osnovnim i srednjim školama, sa iznimkom održavanja praktičnih vježbi.

Omogućava se normalan upis u osnovne, srednje škole i na fakultete uz obavezno poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Građanima se preporučuje da ne putuju u inozemstvo bez potrebe, kao što je godišnji odmor.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo