9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

31.05.2020 / 10:17 Politika - Tražio SNSD

Osporavanje rezolucije državnog parlamenta sutra na sjednici Skupštine RS-a

Osporavanje rezolucije državnog parlamenta sutra na sjednici Skupštine RS-a
NSRS / Vijesti.ba
Narodna skupština Republike Srpske sutra će na posebnoj sjednici raspravljati o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu poslanici su naveli da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

"Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini", navedeno je u zahtjevu.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo