12°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

31.05.2020 / 11:48 Politika - Predsjednik PDP

Borenović: Nečuveno je da se afere u BiH javno analiziruju, umjesto procesuiraju

Borenović: Nečuveno je da se afere u BiH javno analiziruju, umjesto procesuiraju
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Krajnje je vrijeme da pravosudne institucije u BiH počnu da efikasno rade svoj posao i pokažu da nisu tek puki instrument političkih potkusurivanja - rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazuje da se brojne afere moraju procesuirati, a ne paušalno javno analizirati.

 -Afere respiratori, pokretna bolnica, nabavke maski..., samo su neke od mnogobrojnih vrlo vjerovatnih zloupotreba i krivičnih djela u zadnjih nekoliko mjeseci, ali i godina. Uz sve to, nametnula se i politička afera prisluškivanja i zadnje što pravosuđe treba da radi jeste da javno paušalno analizira da li se neko šalio nezakonitim prisluškivanjem. To je nečuveno - naglasio je Borenović novinarima u Banjoj Luci.

Tužilaštva u ovoj zemlji treba da, kako dodaje, što hitnije reaguju po prijavama, kad već nisu po službenoj dužnosti, iako iz dana u dan na vidjelo izlaze mnogobrojne, u najmanju ruku sumnjive radnje izvršene u doba korone.

-Za vladavinu prava je porazno to što su isključivo predstavnici građana, medija i opozicije preuzeli njihovu ulogu, a elemenata da imaju pune ruke posla nije manjkalo - kaže predsjednik PDP-a.

Borenović se osvrnuo i na predstojeću posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, koja je zakazana u vezi s Rezolucijom o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

 -Nevjerovatno je da, bez obzira ko predstavlja RS-a i srpski narod glasa, protiv osude tzv. blajburške mise i osude nedjela ustaškog režima, kao što je to učinio SNSD. Sada je jasno koliko daleko ide nacionalna kratkovidost i poniznost 'strateškom partneru' HDZBiH koji je grčevito branio misu za one koji su bježali pred pravdom kao pripadnici režima koji je učinio najmonstruoznije i nezapamćene zločine prema našem narodu - tvrdi Borenović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo