2°C
Mostar 12°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

31.05.2020 / 15:56 Politika - Poziv VSTV-u

SDA traži smjenu Gordane Tadić: Proces je montiran

SDA traži smjenu Gordane Tadić: Proces je montiran
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uklonjene su sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motiviran proces, saopćeno je iz SDA.

- Cilj Tužilaštva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru, kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački  faktor unutar Vlade Federacije, navodi SDA.

Dodaju da odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužilaca koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj.

- Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivisano,  što je prvorazredni pravosudni skandal, navode iz SDA i dodaju:

- Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić sa pozicije glavne tužiteljice, zbog pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u Federaciji i zbog permanentnog narušavanja ugleda samog Tužilaštva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo