4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

31.05.2020 / 18:21 Svijet - Kulturno blago

Rudarska kompanija eksplozijom uništila 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Rudarska kompanija eksplozijom uništila 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto izvinio se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog doba, prenosi u nedjelju BBC.

 

Špilje u klisuri Juukan, u regiji Pilbara, uništene su prošle nedjelje prilikom radova na proširenju rudnika.

Te su špilje dragocjene za kulturu Aboridžina i spadaju među najstarija poznata mjesta na kojima su otkriveni tragovi aboridžinske prisutnosti.

"Izvinjavamo se zbog nevolje koju smo uzrokovali", rekao je Chris Salisbury, izvršni direktor tvrtke.

"Izražavamo svoje poštovanje narodu Puutu Kunti Kurrama i Pinikura (PKKP), rekao je. PKKP su tradicionalni vlasnici tog mjesta.

"Nastavit ćemo surađivati s PKKP-om kako bismo naučili iz onoga što se dogodilo i ojačali naše partnerstvo. Hitno preispitujemo planove za sva ostala mjesta u području klisure Juukan", dodao je.

Eksploziv je aktiviran u nedjelju u blizini špilje u skladu s dozvolama državnih vlasti izdanim prije sedam godina, naveo je Rio Tinto u priopćenju.

Samo godinu dana nakon izdavanja dozvole u arheološkim iskopima u jednom od skloništa otkriveni su najstariji poznati primjer koštanog alata u Australiji, naoštrena klokanova kost stara 28 000 godina i pletenica za kosu stara 4000 godina, za koju se vjeruje da se nosila kao pojas.

Testovi DNK kose pokazali su genetsku vezu s domorocima koji danas žive na tom području.

Važne špilje

Iskopavanjima u 2014. pronađen je i jedan od najstarijih primjera brusnog kamena u Australiji.

Lokalna aboridžinska zajednica priopćila je da su tradicionalni vlasnici tek 15. maja saznali  da Rio Tinto planira detonirati eksploziv u blizini špilja, nakon što je kompanija zatražila pristup tom mjestu.

Pokušaji pregovora s rudarskom tvrtkom da odustane od eksplozija nisu uspjeli i rečeno je da se eksploziv ne može sigurno ukloniti niti ga se može ostaviti nedetoniranog, izjavili su.

"Svjesni smo da je Rio Tinto ispunio svoje pravne obaveze ali ozbiljno smo zabrinuti zbog nefleksibilnosti regulatornog sustava", kazao je predstavnik Aboridžina.

Predsjednik Zemaljskog odbora PKKP-a John Ashburton rekao je da to "razoran udarac" za zajednicu.

"Samo je nekoliko poznatih lokaliteta Aboridžina u Australiji koji su stari kao Juukan", rekao je te naglasio da je lokalitet i među najstarijima u svijetu.

"Naš je narod duboko uznemiren i tužan zbog uništenja špilja i duboko žalimo zbog gubitka povezanosti s našim precima kao i s našom zemljom", kazao je.

Australski ministar za aboridžinsku zajednicu Ken Wyatt, i sam Aboridžin, rekao je da je "neshvatljivo" da se nastavilo s detoniranjem te dodao kako se čini da je to bila "istinska pogreška".

U ovom slučaju državni zakoni nisu uspješni, rekao je.




(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo