10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

01.06.2020 / 10:34 KORONAVIRUS - Slobodan Stanić

Institut za javno zdravstvo RS pretvorili u Institut za javne nabavke

Institut za javno zdravstvo RS pretvorili u Institut za javne nabavke
Slobodan Stanić / Vijesti.ba
Predsjednik Odbora za zdravstvo Srpske demokratske stranke (SDS) Slobodan Stanić tvrdi da su vlasti Republike Srpske Institut za javno zdravstvo RS pretvorili u "institut za javne nabavke".

Spuštanje spornih javnih nabavki na niže organe u RS urađeno je, dodaje, kako bi se skinula odgovornost sa onih koji su donijeli odluku da se kupi sporna pokretna bolnica i uređaji.

On je rekao da je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić specijalizaciju iz epidemiologije obavio u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i odlično je znao da je to ustanova ključna za procjenu rizika i pripremu odgovora na pojavu opasne zarazne bolesti kakav je Kovid -19 što definiše i čl. 6. Stav (2) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Šeranić je, uprkos tome dozvolio da se nabavka "mobilne bolnice", kao i višemilionske nabavke mobilnih RTG aparata, respiratora, monitora, stalaka... za druge ustanove prebace na Institut za javno zdravstvo RS – rekao je Stanić, saopćeno je iz SDS-a.

Podsjeća da u Institutu za javno zdravstvo RS nema eksperata neophodnih za nabavku tih uređaja.

- Umjesto da se bore sa Covid-19, Institut i njegovi epidemiolozi borili su se sa javnim nabavkama - naglašava Stanić.

Napominje da se uglavnom članovi komisija nikad nisu susretali sa onim sta su nabavljali, a kamoli da su na njima radili.

- Potpuno je jasno da su tražene karakteristike napisane negdje izvan Instituta- kazao je Stanić.

Smatra da je spuštanje spornih javnih nabavki na niže organe urađeno kako bi se skinula odgovornost sa onih koji su donijeli odluku da se kupi sporna bolnica i uređaji.

- To je davno uhodana praksa. Naravno da su oni koji su toj praksi mogli pružiti otpor davno sklonjeni – tvrdi Stanić.

Dodaje da je na potpuno isti način premijer Radovan Višković 24.aprila na 25. sjednici Štaba za vanredne situacije donio zaključak o dopuni zaključka od 24.marta o nabavci pokretne bolnice, kojim Fond zdravstvenog osiguranja preuzima plaćanje avionskog prevoza.

- Ta dva zaključka ne razlikuje samo dodatak tačke 4. već je u preambuli dodato da se zaključak donosi na "prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS" čime je i u ovom slučaju odgovornost prebačena na ministra Šeranića - ističe Stanić.

I pored toga što je raskinut ugovor, nabavka mobilne bolnice je, tvrdi, najtragičniji događaj od kako postoji RS.

- Šta god dalje da se desi, ma ko da bude kažnjen sramotu ćemo teško oprati! A ne kažu džaba, ako se ne stidiš, radi šta hoćeš - konstatovao je Stanić, saopćeno je iz SDS-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo