14°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

01.06.2020 / 13:45 Politika - "Podvale, izdaje, istorijske greške"

Žestok sukob Dodika i Šarovića na sjednici NSRS

Žestok sukob Dodika i Šarovića na sjednici NSRS
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je 20.maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, počiva na potpunom revizionizmu.

Cilj tog dokumenta je, kaže, da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu.

- Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htjelo da podvali ozbiljne političke neistine te ponizi srpske žrtve - ustvrdio je Dodik u obraćanju poslanicima Narodne skupštine.

Pozvao je entitetske parlamentrace da se Rezoluciju o poštovanja žrtava fašističkog režima i pokreta odbace kao neprihvatljivu za RS i Srbe.

Šarović Dodiku: Ti si predao jasenovačku građu

Predaja jasenovačke građe i izbjegavanja osude ustaškog pokreta i blajburške mise su velike izdaje prema srpskom narodu i šta god da učinili Milorad Dodik i SNSD se ne mogu opravdati, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Šarović je rekao da je suština zakazivanje posebne sjednice NSRS, na kojoj se razmatra informacija o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“, pokušaj SNSD da pravda svoje istorijske greške, među kojima je činjenica da nisu podržali rezoluciju kojom se osuđuje održavanje blajburške mise u Sarajevu.

Šarović  je obraćanju poručio Dodiku da će mu stalno spočitavati izdaju koju je počinio prema srpskom narodu.

„Vi članu Predsjedništva BiH ste to uradili i ne možete se opravdati jer je to istorijska greška, kazao je Šarović.

 „Mi smo rezoluciju podržali zato što osuđuje identifikaciju Sarajeva sa Blajburgom. Vi ste na pogrešnoj strani i niste imali snage da se oduprete tome radi nekih vaših prijatelja i radi osude predaje jasenovačke građe koja je navedena u rezoluciji“, kazao je Šarović.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović poručio je, obraćajući se na posebnoj sjednici, da je Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, s obzirom na njen sadržaj, a još više na posljedice koje će, kako tvrdi, polučiti ili ih je već polučila, sasvim "nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati iz više razloga".

Izrazio je nadu da je Dom naroda parlamenta BiH neće ni razmatrati, "a kamoli usvojiti".

- Iako je ona na snazi manje od desetak dana, ona je i za toliko kratko vrijeme već izazvala brojne nesporazume i nedoumice, tenzije i političke sukobe, učvrstila stare i iskopala nove rovove podjela i razdora, kako u Bosni i Hercegovini, tako, i još više, u samoj RS – rekao je on.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić je, u ime podnosilaca zahjteva za održavanjem 14. posebne sjednice. istakao da je usvajanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta opasan čin, jer su sramno prekrojene istorijske činjenice i parlament je zato mora odbaciti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo