8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

01.06.2020 / 14:26 KORONAVIRUS - Otvoreni i vrtići

U USK već danima nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

U USK već danima nema novih slučajeva zaraze koronavirusom
Foto: Fena / Vijesti.ba
Vrtići i predškolske ustanove u Unsko-sanskom kantonu (USK) danas su u skladu sa uputstvima i preporukama Kantonalnog kriznog štaba počeli sa radom.

Radit će se u grupama s maksimalno 11 djece, a svim mališanima je prilikom jutrošnjeg dolaska izmjerena tjelesna temperatura, te su prošli dezobarijere.

-Prednost imaju djeca čija su oba roditelja zaposlena i nisu kod kuće, te samohrane majke. Uzimali smo naravno i drugu djecu, s obzirom da su mnogi roditelji odlučili da im djeca krenu u vrtiće od 15. juna. Apsolutno se pridržavamo svih uputstava Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK o načinu rada i postupanja s djecom - rekla je direktorica Gradskog vrtića Bihać Zehida Goretić.

Kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović istakla je i kako je svo osoblje u predškolskim ustanovama prethodno testirano, te da je jasno određena i neophodna kvadratura radnog prostora.

Inače, u tom kantonu već danima nema novozaraženih osoba koronavirusom.

-Ukupno je do sada registrovano 107 pozitivnih slučajeva, a trenutno imamo još samo jednu osobu u procesu liječenja. Čak 97 naših građana se uspješno oporavilo, dok je nažalost devet smrtnih slučajeva povezano sa oboljenjem COVID-19. U prošloj sedmici nije evidentiran nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom - navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo