8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

01.06.2020 / 16:32 BiH - Predsjednik Naše stranke

Kojović: Od zabrane negiranja genocida u Srebrenici nećemo odustati

Kojović: Od zabrane negiranja genocida u Srebrenici nećemo odustati
Foto: FENA - Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik se usprotivio usvajanju Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima u Narodnoj skupštini Republike Srpske nazivajući je "podvalom političkog Sarajeva".

Na takve izjave reagirao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, na čiju je inicijativu i usvojena pomenuta Rezolucija u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

„Dodik kaže da se Rezolucijom želi osuditi Ravnogorski četnički pokret. To je istina. Rezolucija obuhvata sve fašističke pokrete i naravno da je Ravnogorski četnički pokret bio fašistički jer je bio u službi Nedićevog fašističkog režima, činio zločine s genocidnom namjerom i sluganski se odnosio prema okupatoru. Drugi Dodikov argument protiv Rezolucije je taj da će nakon njenog usvajanja krenuti pritisak na usvajanje Zakona o negiranju genocida u Srebrenici. Dodik mora znati da će naš pritisak za zabranu negiranja genocida u Srebrenici biti sve veći i veći i s usvajanjem i bez usvajanja Rezolucije u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Mi tu dileme nemamo i ne treba nam nikakva druga poluga osim presuda haškog suda da bismo genocid u Srebrenici izdigli na nivo koji zaslužuje – a to je institucionalno njegovo priznanje na nivou cijele države, poštivanje njegovih žrtava i sprečavanje da se takav zločin ikad više ponovi. Dodik je, također, rekao da se Rezolucijom problematizira Holokaust i stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu. Nikad to raditi nećemo. I srpske i jevrejske i romske žrtve na ovim prostorima su neupitne kao najbrojnije kad su u pitanju zločini NDH, kao što su najbrojnije muslimanske i hrvatske kad su u pitanju četnički zločini. Uz uvažavanje opštepoznate činjenice da su i ustaše i četnici također ubijali antifašiste bez obzira na to kojoj su naciji pripadali. Dodik može zaustaviti usvajanje Rezolucije u NSRS-u, ali time ne zaustavlja istinu koja će kad-tad biti opšteprihvaćena i u Republici Srpskoj“, izjavio je predsjednik Naše stranke.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo