10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

03.06.2020 / 08:23 Svijet - Ubistvo Georgea Floyda

Vojska raspoređena u okolici Washingtona, pojačana pripravnost

Vojska raspoređena u okolici Washingtona, pojačana pripravnost
Foto: EPA - Vijesti.ba

Oko 1600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.", priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Nastavljeni prosvjedi

Nastavljeni su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile.

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa.

Stotine ljudi pred Bijelom kućom

Stotine su ih se okupile kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci.

Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu.

"Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr.

Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera prosvjednike ispred Bijele kuće.

Tisuće uhićene

Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći.

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima dan ranije.

Uhićene su tisuće prosvjednika u gradovima diljem zemlje, ima i ozlijeđenih.

Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjede.

(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo