8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

03.06.2020 / 10:18 KORONAVIRUS - Ministarstvo zdravstva

U Indiji 207.000 zaraženih koronavirusom

U Indiji 207.000 zaraženih koronavirusom
Foto: FENA - Vijesti.ba

Broj zaraženih kronavirusom u Indiji premašio je 200.000 ljudi, a do vrha epidemije mogle bi potrajati sedmice u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta u kojoj je ekonomija počela da se ponovo otvara nakon restriktivnih mjera uvedenih u martu.

Broj novozaraženih porastao je za 8.909 u odnosu na prethodni dan, u jednom od najviših dnevnih porasta slučajeva zaraze, čime je ukupan broj porastao na 207.615, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

- Još smo veoma daleko od vrha epidemije -  izjavila je dr Nivedita Gupta, iz Indijskog vijeća za medicinska istraživanja pod kontrolom indijske vlade.

-   Vladini zvaničnici ranije su izjavljivali da bi se vrhunac mogao desiti u drugoj polovini ovog mjeseca, ili čak u julu, prije nego što broj zaraženih počne da opada.         

Broj preminulih iznosi 5.815.

Samo još šest zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Britanija i Brazil, imaju više zaraženih, a indijska stopa smrtnosti komparativno je niska u odnosu na te države.

Stopa zaraženih u Indiji u porastu je, dok ta zemlja ukida stroge mjere restrikcije uvedene u martu.

One su teško naškodile ekonomiji zemlje i ostavile su desetke hiljada ljudi bez posla.

Dok se autobuski i željeznički saobraćaj otvara, migrantski radnici putuju kućama iz žarišta koronavirusa Mumbaija i Delhija u svoje pokrajine u udaljenim krajevima zemlje gdje broj zaraza počinje da raste, tvrde zdravstveni zvaničnici.

Takvi trendovi primijećeni su u saveznim državama Bihar, Odisha i Uttarakhand, koje tradicionalno šalju gro migrantskih ranika.

Gupta je, ipak, izjavila da se, uprkos svojoj velikoj populaciji, Indija dobro nosi s pandemijom.

- Naše preventivne mjere bile su veoma efikasne. U mnogo smo boljoj poziciji u odnosu na druge zemlje – kazala je.        

- Zvaničnici tvrde da su restriktivne mjere pomogle u limitiranju širenja virusa, dajući prostora bolnicama da se nose s liječenjem zaraženih. Indijska stopa smrtnosti od 2,82 posto naspram globalne stope od 6,13 posto je među najnižim u svijetu, saopćio je Lav Agarwal,  sekretar u  ministarstvu zdravstva.

-Bili smo u stanju da to ostvarimo zahvaljujući pravovremenoj identifikaciji slučajeva i primjerenom kliničkom suočavanju s epidemijom - kazao je on, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo