9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

03.06.2020 / 11:52 Ljepota i Zdravlje - Institut iz Zenice

Pandemiju smo usporili zajedno, ali da bi je pobijedili određene mjere trebaju postati naša nova svakodnevnica

Pandemiju smo usporili zajedno, ali da bi je pobijedili određene mjere trebaju postati naša nova svakodnevnica
Foto: Vijesti.ba
Koliko god mjere zdravstvenih stručnjaka i Civilne zaštite bile ublažene, važno je neprekidno naglasiti da se još nalazimo u periodu aktivne pandemije koronavirusa Covid-19, koji podrazumjeva kako brigu o oboljelim, tako i prevenciju novih oboljenja, ...

... ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Setovi preporuka i instrukcija za sigurno okruženje

Takozvano “novo javno zdravstvo” i koncept “one health” (jedno, jedinstveno zdravlje) podrazumijevaju da odgovornost za zdravlje nije samo i isključivo na zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu, nego očuvanju vlastitog zdravlja najviše mogu pomoći sami građani.

Ono što iz INZ žele istaći je da su nesebičnu pomoć u edukaciji, prevenciji, zdravstvenom odgoju, savjetovanju i sprečavanju širenja pandemije u BIH nesebično pružili profesionalci u nizu zanimanja, policijski službenici, novinari, vjerskim službenici svih konfesija, vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni, rudari, vozači, socijalni radnici, zaposlenici u domovima za djecu bez roditeljskog staranja i domovima za starije osobe, radnici u obrazovanju i zaposlenici u predškolskim ustanovama, roditelji, radnici u javnim ustanovama, studenti, penzioneri, ugostiteljski radnici, radnici u proizvodnim objektima, upravitelji stambenih objekata, te niz drugih “partnera u zdravlju” koje je nemoguće nabrojati sve, jer – svi smo pokazali zavidnu dozu odgovornosti.

Na osnovu aktuelne epidemiološke situacije, novih zaključaka štabova civilne zaštite u različitim oblastima, te referirajući se na sve prethodne preporuke i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pripremljene su razne procedure, uputstva i preporuke – vodiči za unapređenje sigurnosti u periodu još uvijek prisutne potencijalne, ali smanjene opasnosti od Coronavirusa (Covid-19).

INZ je sačinio i objavio besplatna izdanja vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji, kao i vodič za organizaciju rada u predškolskim ustanovama. Svi oni su u elektronskoj formi dostupni na internet stranici Instituta inz.ba i na društvenim mrežama.

Mjere koje postaju svakodnevnica

Tamo građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom.

I pored činjenice da su mnoge mjere značajno ublažene ili potpuno ukinute, opasnost od zaraze novim koronavirusom (ili bilo kojim drugim virusom) još uvijek nije u potpunosti prošla. Zato i dalje treba da upražnjavamo osnovne upute koje često graniče sa osnovnim bontonom, te ih se svi – svi zdravstveni radnici, svi naši “partneri u zdravlju” koji obavljaju odgovorne poslove i svi građani pojedinačno – i dalje trebamo pridržavati, navode stručnjaci INZ-a.

Često i temeljito perite ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi, ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi 70%-tnog alkohola. Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama. Potrebno je držati distancu oko dva metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta rukama, jer rukama dodirujemo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje. Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce, jer se rukovanje smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem. Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom, ali bez bliskih kontakata s drugima.

Postoji još niz jednostavnih i lako primjenjivih preporuka, koje trebaju postati naše "novo normalno ponašanje", uobičajeno ne samo za ovu, nego svaku narednu moguću pandemiju. Građanima je veoma bitno reći da upamte i primjenjuju sljedeću preporuku – isključivo čitajte i primjenjujte preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području BiH, poput Instituta i zavoda, te ministarstava za javno zdravstvo. Oprez i odgovornost, te samopoštivanje mjera najbolji su put da vi i vaši najmiliji ostanu zdravi, kažu iz Instituta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo