23°C
Mostar 26°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 11:59 KORONAVIRUS - Slovenija

Svi osnovci opet u školama unatoč slučaju u Mariboru

Svi osnovci opet u školama unatoč slučaju u Mariboru
Ilustracija / Vijesti.ba

Svi polaznici osnovnih škola u Sloveniji od srijede su opet uključeni u redovnu nastavu unatoč incidentu u Mariboru, kad je u utorak zbog učenika s potvrđenim koronavirusom 14-dnevna karantena određena njegovom razredu, učiteljici i članovima obitelji.

Nakon dva i pol mjeseca učenja na daljinu u redovni obrazovni proces u školske klupe u srijedu su se vratili i učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, pa će svih oko 190.000 učenika od prvog do devetog razreda školsku godinu završiti u "novoj normalnosti".

U školama međutim vrijede pravila o održavanju fizičke distance i općim higijenskim mjerama, nošenje maski za učenike nije obvezno, ali se preporučuje nastavnom osoblju, objavio je Institut za javno zdravlje.

U škole su 18. svibnja u okviru relaksacije mjera najprije vraćeni učenici prvih triju razreda, a u ponedjeljak je započeo povratak ostalih.

Slovenska vlada objavila je u srijedu da su u zadnja 24 sata zabilježana dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je upravo o učeniku osnovne škole u Mariboru zbog čega je 14-dnevna karantena u utorak određena za cijeli razred, te učiteljicu, ali se nastavni proces u svim ostalim razredima škole "Ludvik Pliberšček" nastavlja, nakon što su epidemiolozi istražili slučaj i kontakte te situaciju ne smatraju rizičnom za širenje bolesti.

Kako prenose slovenski mediji, ocijenjeno je da se radi o "obiteljskoj" zarazi jer je infekcija još prije toga potvrđena kod učenikove majke i brata.

Još nije utvrđeno tko je na obitelj prenio virus, ali se sumnja da se radi o "uvozu" iz Njemačke, prenose lokalni mediji.

I drugi slučaj zaraze utvrđen je u Mariboru.

Prema zadnjem stanju koje je u srijedu potvrdio nacionalni Institut za javno zdravlje, u Sloveniji je zbog covida-19 hospitalizirano još samo pet pacijenata, jedan od njih je u težem stanju na odjelu intenzivne njege. Ukupno je do sada umrlo 109 zaraženih osoba, prenosi Hina.

Ukupan broj zaraženih u Sloveniji dosad je 1477.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo