14°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 12:23 BiH - Karup-Druško

Da li SIPA i Tužilaštvo smiju otići u RS i postaviti bilo kakvo pitanje?

Da li SIPA i Tužilaštvo smiju otići u RS i postaviti bilo kakvo pitanje?
Foto: Vijesti.ba

Novinarka Dženana Karup Druško smatra da je korupcija postala ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini, komentarišući aferu "Respiratori".

"Korupcija je evidentan problem u BiH, i Tužilaštvo BiH, predvođeno Gordanom Tadić, pita se da li oni imaju snage i da li hoće da se upuste u takvo nešto. Ova afera ima političku težinu jer je uključen premijer. Komentarisat ću i nastup tužiteljice Tadić na televiziji koji je pokazao svu njenu bahatost i neznanje zato što je poručivala razne stvari koje ne idu uz poziciju glavnog tužitelja. Objašnjavala je kako je ova istraga vezana za Federalnu vladu i da je oštetila državu BiH, a s druge strane kad je govorila o sličnim dešavanjima u RS, kada je Dodik pokazivao bolnicu, ona je rekla da taj slučaj nije njima prijavljen. Mi sad imamo situaciju da MUP RS istražuje nabavku medicinske opreme, pokretne bolnice, dok s druge strane imamo situaciju da Tužilaštvo BiH istražuje to u FBiH. Zašto nije to radio Federalni MUP, Kantonalno tužiteljstvo. Tu se postavlja pitanje da li iko iz SIPA-e i Tužiteljstva smije otići u RS i postaviti bilo kakvo pitanje, jer SIPA je po službenoj dužnosti otvorila istragu, a u RS se to ne dešava. Djeluje mi to smiješno nakon scene u NSRS oko prisluškivanja, kada je Dodik rekao da mu ministar Lukač dostavlja te izvještaje, i kako se onda očekuje da će provesti istragu protiv tog ministra koji je to dostavljao", kazala je Karup Druško te istakla kako još uvijek nemamo sve informacije o tome šta se desilo kada je u pitanju afera "Respiratori".

O ostavci Fahrudina Radončića sa mjesta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine kazala je da "zbog svega što se dešava, svjedočimo da se sve podijelilo - mediji, političari".

"Sve se podijelilo i ne vidim po tom osnovu kakve osnove ima da ministar sigurnosti podnosi ostavku", kazala je između ostalog Karup Druško na N1 televiziji.

"Mi smo u jeku afere imali izvještaj koji je uradio visoki predstavnik. Nikad nije uradio tako precizan izvještaj za jasnim navođenjem krivaca za situaciju u BiH, odnosno da su to Milorad Dodik koji pokušava da od entiteta napravi državu, s druge strane Dragan Čović da je s ciljem da se ponovo napravi Herceg-Bosna. O tome se ne govori, i taj izvještaj je bio pola dana aktuelan na portalima", komentarisala je.

(Vijesti.ba / Oslobođenje)

Izdvajamo