8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

03.06.2020 / 12:33 BiH - Dobio diplomatski pasoš

Amel Tuka spada u kategoriju ambasadora BiH najvišeg ranga

Amel Tuka spada u kategoriju ambasadora BiH najvišeg ranga
Foto: FENA - Vijesti.ba

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uručila je diplomatski pasoš trofejnom bh. atletičaru Amelu Tuki.

Tuki je dodijeljen diplomatski pasoš da bi lakše putovao na brojna svjetska takmičenja i u najboljem svijetlu na sportskom planu predstavljao Bosnu i Hercegovinu. Diplomatski pasoš se dodijeljuje osobama za koje ministar vanjskih poslova smatra da je potrebno radi obavljanja poslova ili funkcije od interesa za BiH.

Kako je Turković kazala, Tukin angažman u vrhu svjetske atletike je nabolji način promocije Bosne i Hercegovine, zbog čega ovaj atletičar spada u kategoriju ambasadora BiH najvišeg ranga.

- Amel Tuka je osoba broj jedan iz sportskog svijeta. On je 1. oktobra 2019. godine osvojio srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Lično sam svjedočila tom uspjehu i navijala za njega. Svi ambasadori zajedno ne mogu da ostave takav dojam, kakav je ostavio Tuka. Svako srce je kucalo u znak njegove podrške i nadali se da će uspjeti ostvariti rezultat koji je za sve nas bio ponos. Srce nikada ne zakuca tako jako, kao kada se ostvaruju takvi rezultati za BiH - kazala je Turković.

Naglašava da je Tuka uzor za bh. djecu kojim putem treba ići, kako razvijeti duh i tijelo, te kako se treba boriti za svoju zemlju i postizati rezultate.

Tuka je naglasio da mu je dodjeljivanje diplomatskog pasoša poseban trenutak jer od svoje zemlje dobija nešto što je veoma vrijedno i što on izuzetno poštuje.

- Gdje god da idem sa sobom ponosno nosim ime Bosne i Hercegovine. Unikatni smo kao narod i trebamo biti ponosni. Nikada neću zaboraviti doček nakon povratka iz Katara. Nadam se da će iza mene biti još Amela, da generacijama koje dolaze bude lakši put do uspjeha. S prijateljima iz Katara želimo krenuti u unaprjeđenje atletike u BiH. Želimo obnoviti staze i stadione i pokrenuti školu trčanja, a to je i meni veliki vjetar u leđa da nastavim raditi dalje - izjavio je Tuka.

Kako je kazao, diplomatski pasoš će mu mnogo pomoći u svom narednim projektima, a potrudit će se da opravda ukazano povjerenje.

Kada su u pitanju raniji dobitnici diplomatskih pasoša Turković je kazala da, prema podacima kojima ona raspolaže, Igor Crnadak je uručio diplomatski pasoš najboljoj odbojkašici Evrope u 2017. godini i reprezentativki Srbije Tijani Bošković, doktorici Snežani Gajić, humanitarnoj aktivistkinji Sari Petković i fudbaleru Miralemu Pjaniću. Prethodno je Zlatko Lagumdžija u 2012. godini pasoš uručio ambasadoru UNICEF-a i fudbalskom reprezentativcu BiH Edinu Džeki. Turković dodaje da je i prije tog perioda bilo uručenja diplomatskih pasoša, ali njihovi rokovi su istekli.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo