15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

04.06.2020 / 08:25 BiH - 25 miliona KM

Vlada FBiH i Union banka: Počela akcija stambenih kredita za mlade

Vlada FBiH i Union banka: Počela akcija stambenih kredita za mlade
Foto: Vijesti.ba

U Federaciji BiH zvanično je startala akcija stambenih kredita za mlade preko Union banke. Akcija je trebala početi u martu, ali je zbog pandemije pomjerena za početak juna.

Radi se o projektu koji realiziraju Vlada Federacije BiH i Union banka. Federalna vlada je za kreditiranje mladih u ovoj godini izdvojila 15 miliona KM, a Union banka 10 miliona KM.

- Svi zainteresovani mladi, koji ispunjavaju kriterije, mogu predati aplikaciju sa obaveznom dokumentacijom u poslovnice Union banke u devet bh. gradova. Dokumentacija se mora predati lično, ali svi preliminarni razgovori i sastanci se mogu obaviti putem e-maila. Krajnji rok za predaju zahtjeva je 31.12.2020. godine. Važno je napomenuti da postoji realna mogućnost da se zbog velikog interesovanja planirana sredstva za ovu kreditnu liniju potroše i ranije - kaže Suzana Omeragić, voditelj Odjela za marketing i komunikacije Union banke, i dodaje:

- Union banka će kao i u prethodne dvije godine, kada smo imali aktuelne akcije stambenih kredita za mlade, izdvojiti dodatna sredstva iz vlastitih izvora u iznosu od 10 miliona KM, tako da će ukupan kreditni fond za stambeno kreditiranje mladih u 2020. godini iznositi cirka 25 miliona KM.

Na kredit mogu aplicirati svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine do navršenih 40 godina starosti koji kupuju stan ili kuću na teritoriji Federacije BiH. Maksimalan iznos kredita je 150.000 KM. Neki od osnovnih uvjeta su da su zaposleni na neodređeno vrijeme i to u minimalnom trajanju od šest mjeseci. Minimalno trajanje radnog odnosa uključuje i završeni period probnog rada kod poslodavca koji ispunjava kriterije prihvatljivosti po procjeni banke.

Krediti iz ove linije namijenjeni su isključivo za kupovinu stana ili kuće na teritoriji Federacije BiH, kojom se rješava stambeno pitanje podnosioca zahtjeva, a nekretnina koja je predmet kupovine ne može biti u vlasništvu člana uže porodice podnosioca zahtjeva.

Kreditnim sredstvima iz ove linije ne mogu se refinansirati (zamijeniti/otplatiti) postojeća kreditna zaduženja podnosioca zahtjeva. Podnosioci zahtjeva moraju ispunjavati i ostale uvjete za kreditiranje koje utvrđuje Union banka Sarajevo, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima i internim aktima banke.

Nominalna kamatna stopa za stambene kredite za mlade iznosit će 2,99 posto na godišnjem nivou.

Osnovna dokumentacija potrebna za kreditnu analizu uključuje zahtjev za kredit ovjeren od poslodavca, tri posljednje platne liste i prateće izvode po tekućem računu, ovjerenu kopiju lične karte i CIPS prijavnicu, dokumentaciju za dokazivanje namjene kredita (predugovor/kupoprodajni ugovor) i dokumentaciju koja se odnosi na nekretninu koja se zalaže pod hipoteku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo