9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

04.06.2020 / 08:57 Regija - Priština

Srpska lista podržala novu kosovsku vladu radi "zaštite srpskog interesa"

Srpska lista podržala novu kosovsku vladu radi "zaštite srpskog interesa"
Foto: Vijesti.ba

Politička organizacija kosovskih Srba Srpska lista (SL), koja djeluje pod pokroviteljstvom službenog Beograda, priopćila je u srijedu da je podržala novu kosovsku vladu "u cilju zaštite interesa srpskog naroda".

Kosovski parlament je ranije u srijedu tijesnom većinom za premijera izabrao bivšeg zamjenika predsjednika vlade i vodećeg dužnosnika Demokratske lige Kosova (LDK) Avdulaha Hotija.

Za njega je glasao 61 od 120 zastupnika, uključujući deset zastupnika SL-a koji će u Hotijevoj vladi imati dva mjesta, potpredsjednika i ministra za lokalnu samoupravu te ministra za zajednice i povratak.

"U cilju zaštite interesa srpskog naroda SL je podržao formiranje vlade u Prištini, u kojoj će naši ministri nastojati da se čim prije ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unaprjeđenja prava i položaja Srba u pokrajini", priopćio je SL.

Ističe da će "nova vlada ukinuti pristojbe i 'recipročne' mjere" te da se "sukladno koalicijskom sporazumu" Hotijeva vlada "obavezuje da će implementirati postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine te poštivati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

U koalicijskom sporazumu, čije su izvatke objavili beogradski mediji, ne navodi se obveza formiranja Srpske zajednice općina (SZO). Upravo je izostanak formiranja SZO-a jedna od ključnih primjedbi Beograda Prištini koju optužuje za nepoštivanje Briselskog sproazuma o normalizaciji odnosa iz travnja 2013. postignutog pod pokroviteljstvom Europske unije.

Bivši premijer Kurti je o obraćanju građanima Kosova najavio da u četvrtak neće predati dužnost Hotiju, kojeg je je ranije kao premijer smijenio sa dužnosti svog prvog zamjenika, prenosi Hina.

Kurti drži da je Hotijeva vlada "protuzakonita" i najavljuje da će se brzo vratiti na vlast.

Kurti nije prošao glasovanje o povjerenju 25. ožujka, nakon što se raspala koalicija njegove nacionalističko-ljevičarske stranke VV-a i LDK-a samo dva mjeseca od njezina formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka. Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom covida-19.

LDK je u međuvremenu dogovorio novu koaliciju i nominirao Hotija za novog premijera, a predsjednik Hašim Tači ga je predložio parlamentu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo