12°C
Mostar 18°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

04.06.2020 / 10:50 Svijet - Prošlo 13 godina

Policija ima novog osumnjičenog u slučaju nestale djevojčice Madeleine McCann

Policija ima novog osumnjičenog u slučaju nestale djevojčice Madeleine McCann
Foto: Vijesti.ba

Britanska i njemačka policija objavile su u srijedu da imaju novog osumnjičenika u slučaju nestanka trogodišnje Britanke Madeleine McCann, koja je 2007. nestala u Portugala iz apartmana u kojem je spavala te da sakupljaju informacije o Nijemcu koji se trenutno nalazi u njemačkom zatvoru na odsluženju kazne zbog seksualnog napada.

Madeleine McCann je nestala prije 13 godina iz spavaće sobe u portugalskom ljetovalištu Algarveu, dok su njeni roditelji bili na večeri s prijateljima u obližnjem resortu. Iako je priča dobila izniman publicitet širom svijeta, sudbina mlade Britanke i dalje je misterij, a slučaj do danas nije dobio epilog.

Policija nije imenovala novog osumnjičenika, ali su istaknuli da se radi o 43-godišnjem muškarcu o kojem žele razgovarati s bilo kim ko bi mogao imati relevantne informacije za ovaj slučaj. Policiju zanimaju i sve informacije o kretanju dva vozila, kombiju marke Volkswagen i automobilu marke Jaguar, koja se povezuju sa 43-godišnjim muškarcem i trenutno su u posjedu njemačke policije.

Njemačka policija je objavila da slučaj vodi kao "sumnju na ubistvo" te da su ustanovili način na koji je McCann ubijena. Prema saznanjima njemačkih istražitelja ubistvo nije bilo planirano te da je osumnjičenik prije sudjelovao u zločinima kao što su provale i krađe.

Za britansku policiju ovo je još uvijek slučaj nestale osobe, a nova saznanja objavljena u srijedu britanski istražitelji su nazvali "značajnim napretkom".

Britanski policajci su zamolili sve koji imaju bilo kakve informacije vezane za dva portugalska broja mobilnih telefona, da se im se jave. Osumnjičeni 43-godišnji Nijemac je bio korisnik jednog broja, a s drugog broja je stigao poziv osobe s kojom je razgovarao 30 minuta. Poziv je stigao iz područja u kojem je neposredno prije toga Madeleine McCann posljednji put viđena.

"Više od 13 godina je prošlo i možda su se vaši stavovi promijenili. Ova osoba je u zatvoru... vrijeme je da kažete što znate", izjavio je britanski istražitelj Mark Cranwell.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo