9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

04.06.2020 / 15:28 Regija - Hrvatska

Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da nije štetna po zdravlje

Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da nije štetna po zdravlje

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, objavljeno je danas na službenim stranicama Hvara.

Gradsko vijeće osnovat će radnu skupinu za istraživanje veze izvora zračenja i karcinoma

Hvarsko Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem neovisne i nepristrane studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu.

Temeljem odluke Gradsko će vijeće osnovati radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna proslijediti je svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Odluku o stavljanju točke na dnevni red predložila je neformalna skupina građana

Odluka se na dnevnom redu sjednice Vijeća našla na prijedlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne skupine građana, a temeljem informacije da je Hvar uvršten na listu od 13 gradova i jednog otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Uzeti su u obzir rezultati istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, činjenica da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucije Europskog parlamenta (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima i Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš) te Rezolucija Vijeća Europe (Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš), navodi Grad Hvar.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo