12°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

04.06.2020 / 22:28 BiH - Rad udruženja "Bosfam"

"Ćilimi sjećanja" našli svoje mjesto u Memorijalnom centru Srebrenica

"Ćilimi sjećanja" našli svoje mjesto u Memorijalnom centru Srebrenica
Foto: Vijesti.ba
Memorijalni centar Srebrenica su posjetile predstavnice udruženja "Bosfam" na čelu sa Munirom Bebom Hadžić, gdje ih je primio direktor Emir Suljagić i članovi tima ove institucije. Ovom prilikom, predstavnice "Bosfama" su uručile Memorijalnom centru "Ćilime sjećanja".

"Izuzetno cijenimo rad žena iz udruženja "Bosfam", te smo zahvalni zbog činjenice da su imale strpljenja da mi iznađemo mogućnosti za adekvatno izlaganje i čuvanje "Ćilima sjećanja" koje su poklonile Memorijalnom centru još prije nekoliko godina. "Bosfam" je u Tuzli okupljao i pomagao žene koje su često ostajale na čelu porodica, posebno onih prognanih iz istočne Bosne, te im je pružio priliku da rade i od svog rada žive kako u vremenu rata, tako i kasnije", poručila je Amra Begić Fazlić, ispred Memorijalnog centra.

Idejni pokretač  "Bosfama", Munira Hadžić je radila u Osnovnoj školi u Srebrenici, prvo kao nastavnik matematike, a zatim 12 godina kao direktorica Škole, sve do početka rata kada je u maju 1992.god protjerana iz Srebrenice, te je tada stigla do Tuzle.

"U kratkom periodu smo se uspjeli organizovati i mobilisati jaku mrežu podrške porodicama u potrebi. To je posebno došlo do izražaja padom Srebrenice u julu 1995. godine, kada su mnoge žene i majke sa svojom djecom došla do Tuzle, bez svojih najmilijih, koji su ubijeni u genocidu", prepričale su vezu udruženja sa Srebrenicom predstavnice udruženja.

"Ćilim sjećanja je ćilim načinjen od panoa od kojih svaki predstavlja sjećanje na žrtve genocida iz 1995. godine. Dodavanjem novih panoa "Ćilim sjećanja" će rasti. Ćilim je trajna vrijednost naših prostora, ma koliko neki htjeli da ga nema – on opstaje, traje, vrijedi. On je ljubavlju tkan, mnoštvo niti, motiva, boja se prepliće i stvara jednu cjelinu, kao i mnoštvo sudbina dragih nama osoba koje su se slile u jednu – sudbinu žrtava genocida", opisala je ideju s kojom je ovaj projekat realiziran gospođa Hadžić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo