11°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

05.06.2020 / 12:19 Politika - Predsjedavajući DN

Čović sazvao sjednicu Kolegija Doma naroda PSBiH

Čović sazvao sjednicu Kolegija Doma naroda PSBiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) sazvao je za srijedu, 10. juna, sjednicu Kolegija Doma naroda PSBiH.

Članovi Kolegija, Čović, Bakir Izetbegović (Stranka demokratska akcije - SDA) i Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), razmatrat će zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda za produženje roka za dostavljanje mišljenja o nekoliko zakonskih rješenja.

U pitanju su izmjene Zakona o deminiranju u BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine te Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Članovi Kolegija trebali bi odrediti i nadležnu komisije za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu.

Predstavnički dom ranije je usvojio taj zakon koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić i predviđa da mandat Vijeća, u sadašnjem personalnom sastavu, prestaje 15. juna 2020. godine.

Najkasnije do 08. juna 2020. godine, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija".

Na dnevnom redu je i Izvještaj o angažiranju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID-19).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo