6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

05.06.2020 / 14:22 Politika - Mostar

Čović i Plenković o jačanju odnosa i "problemima" Hrvata u BiH

Čović i Plenković o jačanju odnosa i "problemima" Hrvata u BiH
Foto: Vijesti.ba
Netom nakon sastanka Dragana Čovića i premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zahvalio Hrvatskoj i Plenkoviću lično na podršci koju našoj zemlji pružaju na putu ka Evropskoj uniji.

I ovog puta je podržao HDZ Hrvatske uoči izbora za Sabor, dok je govoreći o eventualnom slabljenju položaja hrvatskog naroda u BiH u slučaju ispunjenja uslova za članstvo u Evropskoj uniji, kazao kako je u ovom trenutku ključ nesporazuma u odnosu države prema CIK-u i obrnuto, ali i da postoji i drugi problemi.

- S partnerima intezivno pregovaramo o Mostaru, ali i o drugim problemima koji se tiču Izbornog zakona. Nastojimo ta dva paketa staviti na dnevni red i organizovati izbore u Mostaru, rekao je Čović.

Hrvatska je dosad snažno podržavala BiH na putu ka EU i NATO-u, tvrdio je Andrej Plenković, navodeći i da susjedi okrenuti jačanju odnosa dviju zemalja.

Podsjetio je i da je usvojena nova metodologija pregovaranja koja je dobra za sve države koje će voditi pregovore.

- Naša trajna obaveza ostaje borba za ravnopravnost najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u zemlji. Hrvati, dakle, moraju biti adekvatno zastupljenki i legitimni u svim institucijama države.

Smatramo da je potrebno otkloniti određene poteškoće kako bismo imali učinkovitije funkcionisanje Bosne i Hercegovine, dodao je Plenković.

Hrvatska, kako je rekao, ostaje orijentisana na saradnju sa našoj zemljom i po pitanju migrantske krize.

Protivi se podizanju žice na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz pohvale novom premijeru Grčke koji je onemogućio slobodan ulazak migrantima na prostor Evropske unije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo