15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

06.06.2020 / 13:01 KORONAVIRUS - Reakcija Ahmeda Džubura

Dekan Brka propisao sve potrebne mjere adekvatne nastaloj situaciji

Dekan Brka propisao sve potrebne mjere adekvatne nastaloj situaciji
Foto: Vijesti.ba

Poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ahmed Džubur nazvao je istupe člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnika ministra zdravstva Gorana Čerkeza ishitrenima.

Smatra da se Čerkez bez provjere činjenica fokusirao na dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhameda Brku nazivajući ga "klasičnim primjerom neodgovornog ponašanja člana akademske zajednice u neprakticiranju mjera zaštite u procesu borbe protiv koronavirusa Covid-19".

Džubur, koji je i dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, navodi da se nakon detaljnije analize postupaka dekana Brke pokazalo da je istina dijametralno drugačija od one koju je javnosti "pokušao nametnuti" Čerkez.

On u saopćenju navodi da je dekan Brka propisao sve potrebne mjere adekvatne nastaloj situaciji uz aktivno i odgovorno nadziranje njihove implementacije u smislu organiziranja online nastave i zaštite zdravlja zaposlenika i studenata.

- Ovakvim neodgovornim, nekorektnim i selektivnim pristupanjem u ocjenjivanju pojedinaca u vrijeme pandemije Čerkez je nanio ozbiljnu štetu istaknutom članu bosanskohercegovačke akademske zajednice, njegovoj porodici, ali i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu - smatra Džubur.

Upozorio je i da se Čerkez ranije suzdržavao od komentiranja i osuda pojedinaca i njihovih postupaka u nekim eksponiranim situacijama kada je bilo ugroženo zdravlje hiljada ljudi, zbog čega i smatra da ovakvo targetiranje Brke ima veze s procesom izbora rektora Univerziteta u Sarajevu što je u prošlom mandatu praćeno brojnim neakademskim radnjama, stoji u saopćenju poslanika i dekana Džubura.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo