14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

06.06.2020 / 16:21 BiH - Koronavirus

Predavanje: 'Efekti krize izazvane pandemijom covid-19 u Njemačkoj vs BiH'

Predavanje: 'Efekti krize izazvane pandemijom covid-19 u Njemačkoj vs BiH'
Foto: UNMO - Vijesti.ba

Direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini Sven Petke i Google certificirani stručnjak za digitalni marketing Goran Karanović održali su studentima online predavanje o temi "Efekti krize izazvane pandemijom covid-19 u Njemačkoj vs BiH".

Predavanje u organizaciji univerzitetskih nastavnika van. prof. dr. Veldina Ovčine i doc. dr. Irme Dedić održano je studentima Ekonomskog fakulteta, Fakulteta informacijskih tehnologija i multidisciplinarnih studija Dizajn interijera, Poslovna informatika i Turizam, Univerziteta "Džemal Bijedić u Mostaru".

Sven Petke je na vrlo detaljan i precizan način komparirao sveobuhvatne poremećaje u društvenom životu (političkom i ekonomskom) Bosne i Hercegovine i Republike Njemačke izazvane pandemijom, gdje je po pravilu izlazak iz krize vrlo težak, zahtjevan i obično dugotrajan, priopćeno je iz Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Studente su najviše zainteresirale mjere koje je Njemačka poduzimala i poduzima sa ciljem ublažavanja i sanacije krize, te mogućnosti primjene istih ili srodnih mjera za efikasnije upravljanje krizom u Bosni i Hercegovini. Svojevrsni fokus predavanja, gosp. Petke je usmjerio na mogućnosti što bržeg saniranja posljedica krize na turistički sektor BiH, poduzimanjem odgovarajućih mjera u svrhu promoviranja domaćih turističkih potencijala, kojima Bosna i Hercegovina nesporno raspolaže.

Goran Karanović je educirao studente o metodama i modelima dizajniranja i profiliranja digitalnih marketing strategija u doba pandemije, te o novim načinima oglašavanja u kriznim vremenima. Šta je i zašto važno u ovom kriznom periodu napisati i objaviti, šta je mudro izostaviti, šta naglasiti, koje poslovne prilike iskoristiti, su samo neka od pitanja koja su prezentirana i dodatno analizirana kroz višesatnu diskusiju sa studentima.

"Predavanje koje su održali Petke i Karanović bilo je izuzetno zanimljivo i korisno studentima. Pomoglo nam je da dodatno razumijemo ekonomsku krizu izazvanu korona virusom, posljedice situacije u kojoj smo se našli, te apostrofiramo značaj copywritinga u današnje vrijeme", izjavila je Alema Memić studentica II godine Ekonomskog fakulteta.

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru nastavit će i u budućnosti praksu ugošćavanja eminentnih stručnjaka iz prakse, kako bi se kvalitet obrazovnog procesa održavao na visokoj razini, navodi se u priopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo