14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

06.06.2020 / 16:37 KORONAVIRUS - Koronavirus

U Sloveniji pet novih slučajeva, epidemiološka situacija i dalje dobra

U Sloveniji pet novih slučajeva, epidemiološka situacija i dalje dobra

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem 715 osoba potvrđeno pet novih zaraza koronavirusom, što je najveći broj novih dnevnih infekcija u zadnjih nekoliko sedmica.

Riječ je o zarazama koje su uvezene iz inostranstva

Riječ je o 4 zaražene osobe u mjestu Jesenice i jednom slučaju u Ljubljani, objavila je slovenska vlada. Kako prenose slovenski mediji, u tim slučajevima riječ je o "importiranju" virusa iz inostranstva, ili zarazi slovenskih državljana koji su boravili u inostranstvu, a svi kontakti s oboljelima koji su utvrđeni stavljeni su u karantenu i pod epidemiološki nadzor.

Jučer otkrivena zaraza kod jedne medicinske sestre

Zbog slučaja medicinske sestre kod koje je jučer potvrđen koronavirus gastroenterološki odjel opće bolnice u Jesenicama je bio privremeno izoliran, no danas je objavljeno da su testovi 20-ak bolesnika koji su boravili na tom odjelu, te 40 zaposlenih pokazali negativan rezultat na novi koronavirus.

14-dnevna karantena određena je i učenicima jednog razreda u osnovnoj školi koji pohađa kći zaražene medicinske sestre, također u Jesenicama.

Slovenija i dalje ima vrlo dobru epidemiološku sliku

Unatoč spomenutim žarištima koji su zabilježeni zadnjih dana, Slovenija i dalje ima vrlo dobru epidemiološku sliku s ukupno 1484 slučajeva zaraze koronavirusom, pa je epidemija prošle sedmice i službeno prestala, a nastavljaju se mjere relaksacije na granicama, u gospodarskom i društvenom životu.

U bolnicama se sada nalazi samo nekoliko osoba primljenih zbog covida-19, a procjenjuje se da je samo 16 slučajeva aktivne infekcije koja bi se mogla prenijeti na druge osobe.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo