7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

06.06.2020 / 17:56 Svijet - Koronavirus

U Španiji otovreni muzeji, zaposleni mjere temperaturu posjetiteljima

U Španiji otovreni muzeji, zaposleni mjere temperaturu posjetiteljima
Foto: EPA - Vijesti.ba

Stanovnici Madrida sa zaštitnim maskama stajali su u redu, održavajući razmak od dva metra, kako bi bili među prvim posjetiteljima slavnih muzeja nakon što su se danas ponovno otvorili Prado, Thyssen-Bornemisza i Muzej kraljice Sofije poslije..

...gotovo tri mjeseca pauze zbog pandemije koronavirusa.

Vlada je zatvorila državne muzeje 12.marta dok je zemlja bila pod karantenom

"Stvarno sam se veselio povratku. Jako sam emocionalan kada vidim kako se to vratilo u život", rekao je student Alejandro Elizalde, koji je brisao suze dok je gledao jednu od najslavnijih slika muzeja Prado - remek-djelo Las Meninas Diega de Velazqueza.

Vlada je zatvorila državne muzeje 12. marta dok je zemlja bila pod karantenom kako bi se suzbilo širenje covida-19. Restriktivne mjere postupno se ukidaju, a u Madridu to ide dosta polako jer je bio među najgore pogođenima koronavirusom.

Prado i Muzej kraljice Sofije još nisu u potpunosti otvoreni

Prado i Muzej kraljice Sofije još nisu u potpunosti otvoreni, ali su mnoga remek-djela izložena, uključujući radove Velazqueza i Goye u muzeju Prado te Picassovu Guernicu u Muzeju kraljice Sofije.

Zaposlenici muzeja mjere temperaturu posjetiteljima

Na snazi su epidemiološke mjere, uključujući fizičku distancu, smanjeni kapacitet i ulaznice s određenim vremenom posjeta. Zaposlenici muzeja mjere temperaturu posjetiteljima koji ulaze u Prado.

Mnogi ljudi primijetili su da je jako tiho i mirno u muzejima koji su inače subotom bili prepuni posjetitelja.

"Stvarno je čudan osjećaj, ali je istodobno dobar jer nikad nisam bila u Muzeju kraljice Sofije a da je toliko malo ljudi", rekla je poduzetnica Elena Vázquez.

Od ponedjeljka u Madridu i Barceloni bit će dopušteno sjedenje u barovima

Španija je dosad zabilježila 27.134 umrla od koronavirusa i 240.978 zaraženih. U ponedjeljak slijedi daljnje ublažavanje restriktivnih mjera u Madridu i Barceloni, kada će biti dopušteno sjedenje u barovima i restoranima, a ne samo na njihovim terasama.

U više od pola zemlje otvorit će se noćni klubovi

U više od pola zemlje otvorit će se noćni klubovi, ali plesanje neće biti dopušteno. Vlada je predložila da se na plesne podije postave stolovi.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo