6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

22.06.2020 / 10:27 Obrazovanje - U akademskoj 2020./2021.

Na državnim fakultetima iz oblasti kompjuterskih nauka i IT-a 900 mjesta

Na državnim fakultetima iz oblasti kompjuterskih nauka i IT-a 900 mjesta
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U akademskoj 2020./2021. na državnim fakultetima iz oblasti kompjuterskih nauka i IT-a u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici i Bihaću planiran je upis više od 900 studenata.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci organizuje program “Računarstvo i informatika” koji ove godine upisuje 92 studenta, a konkurs za upis bit će otvoren do 26. juna 2020.  

Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću raspisao je konkurs za upis 41 studenta na Elektrotehničkom odsjeku. Konkurs za upis u prvu godinu studija traje od 16. juna do 16. jula 2020.

Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru raspisao je konkurs za upis 310 studenata od čega je 250 DL studenata. Konkurs je otvoren do 3. jula 2020. Također, otvoreni su konkursi na Sveučilištu u Mostaru i to na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike i Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Na Univerzitetu u Sarajevu studijski programi iz oblasti računarstva i informacionih tehnologija realizuju se na Elektrotehničkom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu otvoren je konkurs za upis na dodiplomski studijski program “Računarstvo i informatika”, i dvogodišnji stručni studijski program “Razvoj softvera”.

Na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta izvodi se dodiplomski studijski program “Teorija kompjuterskih nauka” i stručni studijski program “Informacione tehnologije”.

Univerzitet u Sarajevu je od 2018. omogućio realizaciju i dvogodišnjih studijskih programa, te su iste godine pokrenuti stručni studijski programi iz oblasti informacionih tehnologija na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu. Za razliku od dodiplomskih studijskih programa, stručni studijski programi se izvode u trajanju od četiri semestra uz obaveznu industrijsku praksu.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu se izvodi stručni studijski program pod nazivom “Informacione tehnologije” i konkurs je otvoren do 28. juna 2020. Za upis nije predviđen prijemni ispit, a kandidati će se rangirati na osnovu uspjeha iz srednje škole.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu realizuje stručni studijski program “Razvoj softvera” za koji je predviđen upis 50 studenata. Za upis će biti održan prijemni ispit koji neće biti eliminatoran nego će se ostvareni bodovi na ispitu dodavati u ukupan zbir bodova ostvarenih po različitim osnovama. Iako prijemni ispit nije eliminatoran, kandidati moraju prisustvovati na prijemnom ispitu.

 Na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu ove godine bit će upisano 40 studenata na studijskom programu “Računarstvo i informatika”.

Fakultet elektrotehnike univerziteta u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet u Tuzli također organizuju IT programe, a konkursi još nisu objavljeni.

Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici na smjeru “Softversko inženjerstvo” upisat će treću generaciju studenata, a konkurs je otvoren do 26. juna 2020. Predviđen je upis ukupno 80 studenata, najavljeno je iz BIT Alijanse.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo