2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

24.06.2020 / 22:20 Regija - Hrvatski predsjednik

Milanović obrazložio izjavu da je BiH država tri entiteta

Milanović obrazložio izjavu da je BiH država tri entiteta
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je reagirao na kritike o njegovoj izjavi o Bosni i Hercegovini "kao državi triju entiteta". Obrazlagajući svoju izjavu imao je, kako je rekao, poruku za one kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost. Imao je i svoje objašnjenje pojma entitet.

Kako je kazao, osnovni problem je u samoj upotrebi pojma entitet.

- Mislim da moj rad, moj govor, moji stavovi govore uglavnom da sam zagovornik Bosne i Hercegovine takve kakva jest, kao garancije nekakve stabilnosti - rekao je Milanović.

Poručio je da mu je, kako je istakao, drago što je došlo do omaške, prenosi HINA.

- U stvari mi je drago što je došlo do jedne male omaške, rekao sam tri entiteta. Ovo je poruka onima kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost, jedinstvena Bosna i Hercegovina, neko će reći i unitarna, sa čime se dosta ljudi u Bosni i Hercegovini ne slaže, da je sama riječ entitet nametnuta, izmislili su je u vrijeme Dejtona, i da je u stvari potpuno pogrešna - izjavio je Milanović.

Zatim je nastavio tumačiti pojam entitet.

- Dakle, ove dvije ustrojbene jedinice, to je hrvatski, možda se na srpskom kaže drukčije, su federalne jedinice, nikakvi entiteti - istakao je i dodao da nije "mislio ništa loše".

Imao je poruku i za one koji insistiraju na upotrebi termina entitet.

- Riječ entitet bi trebali upravo izbaciti upravo oni koji ne žele da se tim entitetima daje posebna snaga i jedinstvenost, dakle posebnost, a u prirodi entiteta je posebnost, izdvojenost, dakle odmaknutost od nečega - naveo je Milanović.


Pri stavu je da se entitet kao pojam pogrešno upotrebljava, te da su Federacija Bosne i Hercegovine i RS, kako je naveo, ustrojbene jedinice.

- U Bosni i Hercegovini, bazično, po ustavnoj filozofiji, postoje tri etnička entiteta, ključna entiteta, a to su, po brojnosti Bošnjaci, Srbi i Hrvati - zaključio je Milanović.

Podsjećamo, predsjednik Hrvatske je prilikom posjete Crnoj Gori u intervjuu na RTCG kazao da s BiH imaju dobre odnose u mjeri "u kojoj se Bosnom i Hercegovinom kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi".




(Vijesti.ba)

Izdvajamo