25°C
Mostar 30°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 28°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

26.06.2020 / 12:05 Zanimljivosti - Porodica karanfila

U Beču procvjetala biljka stara 32.000 godina

U Beču procvjetala biljka stara 32.000 godina
Foto: Vijesti.ba
Genom biljke lat. Silene stenophylla star 32.000 godina preživio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vječno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Beču. Ovaj cvijet koji pripada porodici karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti.

2012. godine je članici ruske akademije nauka Svetlani Yashina i njenom timu uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ćelijske biologije i botanike ožive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina. Zahvaljujući dobrim kontaktima sa ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane ćelije biljaka za bečki Univerzitet prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU), i kao eksponat za muzej "MUMOK".

Cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji. Na osnovu genetskih analiza je moguće istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uslovima. Upoređujući biljku sa njenim današnjim rođacima, u koje se između ostalog ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i šta se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina.  

 

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo