12°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

26.06.2020 / 15:07 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Hamida Hasanagića za krijumčarenje ljudi

Podignuta optužnica protiv Hamida Hasanagića za krijumčarenje ljudi
Foto: Vijesti.ba

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Hamida Hasanagića (1993.) iz Cazina koji se tereti za krivično djelo - krijumčarenje ljudi.

Optuženi se tereti da je, prevozom kroz teritoriju BiH, omogućio nezakonit transport i boravak tri migranata.

Prema tužbenim navodima, Hasanagić je 8. marta 2019. godine prihvatio ponudu da za ugovoreni novčani iznos tri krijumčarene osobe sa područja Eritreje preveze na područje Bihaća, radi njihove namjere ilegalnog odlaska na područje Nizozemske i Velike Britanije.

Kako se nadalje navodi, spomenuti migranti su prethodno ilegalno ušli u BiH, a posjedovali su potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, ali kretali su se van dozvoljenog smjera utvrđenog od nadležne Službe za poslove sa strancima BiH, te ih je optuženi, iznajmljenim vozilom, povezao iz pravca Sarajeva prema Bihaću, odnosno prema granici sa R Hrvatskom.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom policijskih službenika PS Ključ u naselju Velečevo, općina Ključ, koji su prilikom kontrole spomenutog vozila uočili krijumčarene osobe, od kojih se jedna nalazila u prtljažniku vozila, te su od optužnog privremeno oduzeli novac u iznosu od 610 eura.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo