17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

26.06.2020 / 22:46 Crna hronika - Sud potvrdio

Optužnica protiv dvoje službenika Vlade Brčko distrikta

Optužnica protiv dvoje službenika Vlade Brčko distrikta
Arhiv

Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo, a Osnovni sud potvrdio optužnicu, protiv šefa Pododjeljenja za poljoprivredu u Vladi distrikta Ferhata Ćejvanovića i službenika u tom pododjeljenju Mare Ristić zbog osnova sumnje da su zloupotrebama službenog položaja omogućili nezakonitu isplatu podsticaja u poljoprivredi, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Ćejvanović je optužen da je iskoristio ovlaštenje šefa Pododjeljenja tako što je šifru administratora baze upotrijebio kako bi otvorio dopunski zahtjev za podsticaj nakon isteka roka za njegovo podnošenje.

Sumnja se da je Ćejvanović na taj način Ristićevoj omogućio da, kao službenik kojeg je zadužio za predmet, izvrši njegovu dopunu i uz postojeći doda novi zahtjev za podsticaj, nakon čega je sačinila, potpisala i dostavila u dalju proceduru nacrt odluke o izdvajanju novčanih sredstava korisniku čiji su inicijali F.I.

Ćejvanović i Ristićeva su na taj način pribavili imovinsku korist tom licu od 4.500 KM i za taj iznos oštetili budžet Brčko distrikta.

Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Đejvanović je zbog primanja mita u iznosu od 1.000 KM uhapšen prilikom primopredaje novca 17. februara i odmah pritvoren, da bi mu rješenjem Osnovnog suda pritvor bio ukinut nakon što su saslušani svjedoci na koje je mogao da vrši uticaj, dok je istraga nastavljena.

Zbog nezakonitosti u postupku dodjele podsticaja u poljoprivredi Tužilaštvo Brčko distrikta početkom godine podiglo je optužnice protiv četiri lica iz resornog vladinog Pododjeljenja, kao i protiv stalnog sudskog vještaka građevinske struke Gorana Novakovića, navedeno je u saopštenju.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo