°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

27.06.2020 / 20:00 KORONAVIRUS - Korona-mapa NYT

Hrvatska i Crna Gora bilježe najveći rast zaraženih u Evropi

Hrvatska i Crna Gora bilježe najveći rast zaraženih u Evropi
Foto: The New York Times
Američki "New York Times" je na novoj mapi svijeta na kojoj prati širenje korona virusa u svijetu BiH je prikazao kao zemlju sa blažim porastom broja zaraženih, dok su Hrvatska i Crna Gora jedine zemje u Evropi koja su označene crvenom bojom, ...

... koja znači da je porast broja novih slučajeva značajan.

Na mapi "New York Timesa" zemlje su klasifikovane prema stopi porasta broja novih slučajeva u poslednjih 14 dana, pa, iako pojedine imaju nizak broj zaraženih, računa se procenat porasta broja novooboljelih poslednjih dana.

Bosna i Hercegovina je na ovoj mapi obojena u svjetlo narandžasto, a istom bojom su i Srbija, Bugarska, Rumunija i Albanija.

Sejverna Makedonija, koja proteklih dana bilježi trocifrene dnevne brojeve novozaraženih, prikazana je u oker boji koja govori o tome da je porast broja novooboljelih u prethodne dve nedelje otprilike isti.

Među evropskim zemljama u kojima je taj broj u padu, pa su obojene plavom bojom, su Velika Britanija, Poljska i Grčka, dok su Rusija, Francuska i Italija označene kao zemlje u kojima je broj novozaraženih stabilan.

U svijetu su crvenom bojom obznačeni Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja i Malavi.

"New York Times" primjećuje da se epidemija stišava u pojedinim zemljama koje su u ranoj fazi bile teško pogođene, ali upozorava da broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikada, s obzirom na to da se dnevno prijavi više od 100. 000 novozaraženih.

List navodi da je u posljednje dvije nedelje porast broja novih slučajeva zabilježen u skoro dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad, što je posledica žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom istoku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo